Mis ma sünnitusele kaasa võtan ehk haiglakoti sisu

JJ-d oodates kuulasin, mis juba sünnitanud sõbrannad soovitasid ja, mis oli kirjas ITK enda soovituslikus nimekirjas ning lisaks siis mõtlesin veel ise, et mis võiks olemise mugavaks teha. Ja olgugi, et JJ sündis vaid mõni päev enne oodatud tähtaega, siis tabas see minek ikka ootamatult – nii ei olnud kotis mingit söögipoolist ja kuna me enne haiglasse minekut enam ka kuskilt läbi minna ei jõudnud (ma ei suutnud), siis pidi Teet mulle miskit näksimist veel vastu ööd tooma, sest pärast sünnitust õhtusööki ma süüa ei jõudnud ja veidi hiljem alles läks kõht tühjaks (mis polnud tore, sest ööseks pidime ta isegi ruumi puudusel koju saatma ja iga ära oldud hetk oli veidi nukker). Seega, võiks selle koti pakkimist alustada pigem varem, kui et hiljem.

Ühtlasi soovitan ma ka paar nädalat enne tähtaega sellistele kodust kaugematele pikematele käikudele haiglakott kaasa võtta (iial ei tea, millal beebi siiski tulla otsustab ja kas siis koju enam jõuab). Ja sel põhjusel, et valmis kott võiks varem valmis olla, soovitan ma ka siuksed basic asjad omal duubeldada (ehk, et kotis on olemas hambahari, pasta, šampoon jms, mis  võivad seal olla nädalaid, sest kui pead viimasel hetkel läbi valu seda kotti komplekteerima, siis võivad nii mõnedki asjad maha ununeda, mis näiteks vannitoas ootavad).

Sel korral lähtun meie eelmisest kogemusest, samas tuleb arvestada, et kõik ei pruugi üldse sarnaselt minna. Näiteks JJ-ga oli meil haiglas olemise aeg üsna üürike – nii enne kui ka peale sünnitust, aga võib olla sel korral läheb teisiti ja valmis võiks olla ka pikemaks haiglas olekuks.

Sünnituse ajaks pakkisin ma eelmine kord mitu särki kaasa ja arvasin, et äkki tahan oma riietes olla, et nii on kodusem ja mugavam. Miski pärast mõtlesin isegi vannis valutamisele jms, mis sünnitama jõudes loomulikult enam absoluutselt minu jaos kõne alla ei tulnud – ma ei tahtnud isegi duši näha 😀 Reaalsuses toimus kõik nii piisavalt kiiresti, et oma riietest ma puudust ei tundnud ja sünnitamine selles tüüpilises haigla särgis oli täiesti ok. Seepärast ma sel korral nö sünnitamise riideid nimekirja ei lisa ka.

Alustame siis asjadest, mis on vajalikud minule:
karp Natracare sünnitusjärgseid sidemeid (ITK-s saab küll 1-2 suurt sidet kohe peale sünnitust, aga edasi pigem eeldatakase, et sul on oma kraam kaasas)
2 karpi Natracare öösidemeid (kui läheb hästi, saab juba sünnitusele järgneva päeva peale nendele üle minna)
3 paari aluspükse (millest kahju pole, kui need seda “seiklust” üle ei ela ja minema peaks viskama, võiks olla nr suurem kui tavaliselt kannad)
2 imetamistoppi (et imetamine oleks juba alustades mugav)
paar marlit, mida imetamise ajal kasutada
rinnapadjad (kuigi piim ei pruugi üldse esimestel päevadel väga rinnas olla ja pigem saabub seal 3. päeva kandis, siis minu kogemus oli nö kiire piimavooluga ja rinnapatju läks vaja algusest peale, et riided kuivaks jääks)
Purelan nibusalv (või mõni muu, mida proovida, sest rinnad on valusad, nibud imetamisest hellad ja hea salv/kreem kulub vägagi ära, et ebamugavustunnet vähendada ja katkiseid nibusid vältida)
plätud (mingid hästi tavalised, et kui tahaks neid ka sünnituse ajal mingil hetkel jalga panna ja need “millegagi” kokku saavad, siis oleks neid lihtne vee all loputada
igapäevased hügieenitarbed: hambahari, pasta, kamm, šampoon (väikses pudelis), kehakreem, patsikumm jms
– paar pakki taskurätte
veepudel, mida saab täita veeautomaadist (võib vajalikuks osutuda nii sünnituse ajal kui ka kindlasti hiljem)
– üks pehme vannilina (soovitatavalt mitte valge)
riided, millega pärast sünnitust olla (minul on pool sellest kraamist kaetud imetamistoppidega, lisaks 1 eest lahtine kampsun/jakk, retuusid, tuunika/kleit, suvel nt lühike pidžaama)
riided, millega koju tulla (kui mees vahepeal kodus käima peab, siis võid need ka koju valmis jätta ja kui aeg käes, siis mehel tuua lasta)
telefon + laadija
– midagi näksimist (küpsist, müslibatoon jne, mul oli küll tahtmine miskit süüa pärast sünnitust)
ID KAART JA RASEDAKAART + kõik rasedusaegsed paberid (UH-d jms)

Ja no mingi piisavalt suur kott, kuhu kogu kraam ära mahub ja mis ei ole igapäevaselt kasutuses ehk, et saab juba nädalaid varem vaikselt pakkima hakata.
Ja kuigi ma teda endale kotti ei pakki, siis kindlasti on mul vaja sünnitusele tugiisikut, kelleks minu jaoks on otseloomulikult Teet (ma ei taha isegi ette kujutada, et peaksin selle kõik läbi tegema ilma temata). Õige inimene sel hetkel seal juures on minu meelest ülioluline, et end kindlalt tunda, isegi kui ta seal teha väga midagi ei jõuagi (nagu meil JJ sünni ajal oli). Mainin veel ära, et tugiisik peaks olema siis keegi, kellega koos naine  end täiesti vabalt tunneb, kelle ees ei häbeneta olla jms, siis on sellest toest abi ja kasu ka 🙂

FullSizeRender-53

Suurem osa asju koos, näksid vaja veel osta

IMG_0932

Õige varsti hakkab see kott sellises sisus meil ukse juures ootama või autoga kaasa sõitma

Asjad Teedule (lähevad eraldi kotti):
– t-särk
– lühikesed püksid
– aluspesu
– sokid
– plätud
– hambahari
– fotokaamera

Asjad, mis tulevad kaasa beebile:
– kuna JJ veetis esimesed hetked haigla riietes, siis ei hakka ma ka teisele beebile selleks puhuks riideid kaasa võtma (las olla võrdsed 😛 )
– küll aga on vajalikud riided koju toomiseks. Meie augusti beebile siis: pikkade käistega siidi-villa body, villased või soojema ilmaga puuvillased kinniste otstega püksid, sokid, siidi-villa müts, puuvillane õhuke kootud kombe (kui on jahedam ilm) + heegeldatud tekk
turvahäll (ilmselt hakkab mingist hetkest meil autos olema juba varem (koos isofix alusega)
– 4 mähet + niisked pepulapid (igaks juhuks)

koju-koju

Nagu ka beebid asjade varumisega – hakkama saab ilmselt vähesemaga ja mõni võtab kaasa ka rohkem, see nimekiri on selline, millega mina end hästi ja kindlalt tunnen ehk on siis ka mõnele teisele abiks või annab vähemalt aimu, millele mõelda tasuks kui seda “haiglakotti” pakkima hakata.

11 thoughts on “Mis ma sünnitusele kaasa võtan ehk haiglakoti sisu

  1. Mul on nii hea meel lugeda, et kogenud rasedal ja sünnitajal on samad asjad pakitud nagu mul, kogenematul. No, kojutoomise riided on veidi teised, aga selge see. Mähkmete osas kaalusin ka, kas võtta või ei, aga ma siis panen ka paar tk kohvrisse. Isiklike riietega ma sünnitama ei kavatse hakata – usun, et mul on sügavalt ükskõik sel hetkel, mis mul seljas on 🙂 Aga enda imetamise t-särgid, rinnahoidjad, kodupüksid pehme äärega – need võtan kaasa. Ma ei usu, et tahan ka öösärgis või milleski seal ringi tatsata, kui ma tegelikult koduski seda ei taha. Või noh, mul polegi öösärki, kui aus olla. Snäkid ostsin eilse kuuma ja äikeselise ilmaga ära – äkki ikka läheb kiiresti asjaks, aga endiselt ootan kodus. Snäkkidest võtsin suure paki tudengieinet ja kaks pakki komme, et veresuhkrut vajadusel üles saada, et oleks energiat. Või mehele neid sisse sööta, et ta ka ennast päris ära ei unustaks suures toetamise hoos.

    Like

    • Mul sünnituse ajal ei olnud isegi mitte hetke, kus oleks söögile mõelnud, sest me olime kaua kodus ka ja ka siin ei läinud mul midagi alla, isegi morsi oksendasin välja.
      Ma snäkid võtan just suunitlusega peale sünnitust, nt kui kellaaeg hiline ja mujalt väga süüa ei saa jms. Selleks puhuks olid mingid a’la Selga teeküpsised kõige paremad ja neutraalsemad (pähklid võivad läbi rinnapiima vist lapsele ka mõjuda, kui peaks allergiline olema ).
      Mu soe soovitus on võimalikult kaua kodus veeta (muidugi mitte kodus sünnitada 😀 ) Saad rahulikult võtta ja on vähem torkimist ja läheb ehk kiiremini 🙂

      Like

  2. Minul olid snäkid (valdavalt mehele) varutud köögikappi ja nimekiri oli külmiku peal. Kui valud hakkasid sai mees sellejärgi viimased asjad kotti panna ja midagi ei ununenud koju 🙂

    Purelanile eelistan bepantheni, see on maitsetum. Tundub beebile mõnusam ja seda ei pea maha pesema enne imetamist.

    Like

    • Ei pidanud seda Purelani ka maha pesema. Bepantheni puhul tuleb see õige valida (neid mitu erinevat, osasid peab ka maha pesema), sai ka proovitud, aga Purelan aitas lõpuks mul paremini.
      Meil oli ka see viimase hetke nimekiri, mille põhjal mees veel tegutses (kummalisel kombel olin selle just sünnitusele eelneval õhtul veel kirja pand), aga kuna snäkke kodus polnud, siis polnud ka midagi kotti lisada, aga täna tulid osad snäkid ka poest koju ja läksid juba kotti 🙂

      Like

  3. Pudeli soovitan võtta spordipudeli otsaga, sest sellest saab igas asendis juua. Mul endal osutus väga vajalikuks ja mitmed sõbrannad, kellele olen soovitanud, on pärast kiitnud, et parim soovitus üldse.
    Ja igaks juhuks viskaksin kotti ka ühe kõrrejoogi ja glükoositabletid, sest äkki hakkab sünnitus kohe hommikul, et pole jõudnud hommikust süüa. Minul oli nii ja kuigi sünnitus oli kiire (esimesest valist 5h), siis lõpus jäi jõudu väheks ning ämmakas soovitas süüa, aga söök oli täiesti vastumeelne ja siis panin glükoositableti keele alla ja imesin ära ja pm hetkega hakkas parem. Ämmakas ka kiitis, et glükoositablettide kaasa võtmine on vägabtark tegu :).

    Like

    • Ma eelmine kord vist ka võtsin spordipudeli, aga reaalsuses läks pudelit vaja hoopis peale sünnitust, sest haiglas jõudsin enne JJ sündi napid 2,5h olla ja selle aja jooksul ei läind miskit üle mu huulte 😀 Ja mul hakkas sünnitus JJga ka hommikul (napi hommikusöögi oksendasin välja ka ja vist seepärast rohkem midagi süüa-juua näha ka ei tahtnud).
      Asendid olid ka siuksed, et juua oleks võind ka klaasist 😀
      Aga eks olukorrad ja inimesed on erinevad, kui nüüd juhtub palav ilm ka olema, siis vb läheb vett ka.

      Like

  4. ma ei mäleta, et Piigaga oleks süüa tahtnud ega juua, kuid haiglasse jüudmisest lapse sünnini oli 4 tundi, siis ei jõudnudki mõelda

    Aga janu oli siis kui laps sai kõhule. ja vesi ununes maha. ma ei mäletagi… härra vist andis klaasiga kraanivett. ämmakas askeldas ilupistete kallal, laps oli kõhul ja mees jootis – pole end kunagi abitumana tundnud.

    Like

    • Mjh, me saime enne lapse sündi vaevu 2,5h haiglas olla ja ka polnud mul muuks mahti kui sünnitamiseks 🙂
      Aga, et oleks end pärast abitult tundnud, no ei, ikka suht vinge oli olla, sest tehtud oli see metsik pingutus. ÄE õmbles 45min ja selle aja ajasime seal siis kõik koos juttu ja viskasime nalja (ma, äe, Teet, JJ oli niisama nunnu).

      Like

    • Hei, kui mõtled neid koju toomise riideid siis: pingviiniga puuvillane kootud kombe ja sokid on tellitud GAP-ist, siidi-villa body ja siidi-villa müts on päris Sternumi poest, villased lahtiste otstega püksid ja puuvillased kinniste otstega püksid on H&M veebipoest ja tekk Mothercare.

      Like

Leave a comment