1a7k lemmikud

Viimasel ajal on ootusega seotult siin ka pigem juttu olnud beebi asjadest ja valmistumisest, aga sel korral mõtlesin, et kirjutan veidi sellest, mis praegu JJ lemmikud mänguasjad ja tegevused aasta ja seitsmekuuselt on.

Mainin veel, et suurem osa mänguasju on meil avatud riiulis, sealt on hea asju valida ja kõik kenasti silma all. Vaid Lego Duplod ja mõned “beebikamad” mänguasjad on korvides.

FullSizeRender4556

 

Muusikariistad, eriti marakad. Need on meil kodus juba ammu-ammu, kui eelmine sügis muusikatunnis hakkasime käima ja hetkel JJ mängib nendega vist küll igapäevaselt. Eriti hea mäng on see, kui temaga “bändi” teeme – mulle toob ta tamburiini, mida pean mängima, ise ta siis samal ajal mängib marakatega ja tantsib mööda tuba ringi. Mõtlengi nüüd, et mis pille võiks veel koju soetada – nii et soovitage!

IMG_1635

Liumägi – mõtlesin kaua, et kas tasub seda väikest liumäge koju osta või ei, äkki ei paku eriti huvi ja no ruumi võtab ka omajagu.  Õnneks ma siiski selle ostu tegin ja see oli super otsus, sest JJ  a r m a s t a b  liugu lasta. Ruumi osas sai praegu suvisel ajal lahenduseks liumäe rõdule paigutamine, kus siis saame justkui oma õues olla. See liumägi on hästi lihtne, aga liu mõttes ajab asja suurepäraselt ära ja kui peaks tulema pikem paus selle kasutamises, siis saab selle ka kompaktsemalt kokku panna. Ostetud sai see Prismast (vist oli ca 23€), üritasin leida ka järelturult, aga ei näinud mõtet, kuna kasutatud liumäed olid uuega samas hinnas.

slide

Värvipliiatsid ja joonistamine – vot need on ka asjad, mis meil absoluutselt iga päev on kasutuses. Kuna selle joonistamise huvi avastasime Tartus hotellis ööbides (seal joonistati toas olnud hariliku pliiatsiga kogu õhuke plokk täis), siis esimene komplekt pliiatseid said suht suvalised Tasku keskuse mingist kontori/kunstitarvete poest ostetud, võtsime lihtsalt sellised, mis tavalistest pliiatsitest veidi paksemad olid. Ja no poleks saanud paremat valikut teha – mahuvad ilusti kätte, ei ole seest katki läinud ka pärast korduvaid ja korduvaid maha kukkumisi, teritajasse mahuvad ka ilusti. Kujult on nagu pliiatsid ikka, tean, et on igasugu eri kujuga pliiatsite variante mõeldud lastele, aga praegu JJ pealt võib küll öelda, et vahet väga pole. Kuskilt lugesin, et kolmnurkne pliiatsi kuju pidi soodustama õiget pliiatsi hoidmise võtet, aga JJ-l on see võte kuidagi ise nii läinud, et pole pidanud teda suunamagi. Pabereid on tal erinevaid, aga kõige parem sellises vanuses ja heas hoos joonistamiseks on mu meelest tugevam A3.

pliiatsid

Magnetid – tükk aega tagasi tellisin JJ-le komplekti Põrsas Peppa mini raamatutega ja lisaks ka Peppa magnetidega raamatu. Huvi pakkusid need magnetid kohe, aga nüüd on see huvi pigem isegi kasvanud. Nii sätib JJ neid tegelasi raamatus paika, aga veel põnevam on kodus avastada asju, mille külge need magnetid samuti jäävad – külmkapp, metallist riiulid jms kohad. Magnetitega raamatuid on meil veel paar tükki, aga nende miinuseks on see, et magnetid on hirmus õhukesed ja kipuvad kergesti koledaks minema/murduma, need Peppa magnetid on aga mõnusalt tugevad ja kannatavad seda mängimist veidi paremini. Kuna see teema JJ-le huvi pakub, siis ilmselt võiks talle neid tähtede kujulisi magneteid ka mingi portsu koju osta küll.

raamatud

Nupupusled – meil on selliseid “puslesid” hetkel lausa 3, huvi pakuvad need ikka ja kui need riiulist välja võtan, siis JJ hakkab neid tükke suure heameelega õigesti pagutama, aga samas ma näen ka, et need on talle juba liiga lihtsad – nii et kui kuskil on taolisi ägedaid näha, siis võib julgelt teada anda!

pusled

Õues käimine!
Õue minekut ootab JJ väga, kuna hetkel ma rohkem veeren kui kõnnin, siis mänguplatsil käimine on praegu JJ ja Teedu ühine tegevus. Asukohaga on meil vedanud, sest maja ümber on mängiplatsi võimalusi suisa mitu – kõige toredam on üks lasteaed, kus võib pärast lasteaiapäeva lõppu mängimas käia, aga asja ajavad ära ka nö avalikud platsid. Platsil sobib siis tegutseda nii liivakastis (oma asjad võtab ta toast ämbrikesega kaasa), aga ka kiigel ja liumäel (ilmselgelt eks). Ja no kui on vihmane ilm, siis tuleb kindlasti minna ja läbi proovida igasugused tekkinud lombid, õnneks vihmariideid on meil igasuguseid ja mingeid takistusi selles osas tegema ei pea.
Aga teine asi, mis JJ-le õues hästi peale läheb on hoopis koos Teeduga rattaga sõitmine. Rattatool on meil selline, mis kinnitub vanema ette lenksu juurde ja nii on JJ-l päris hea vaade, kui sõitma minnakse, sellise tooli kandevõime on kuni 15kg ja kuna JJ alles läheneb 11kg-le, siis selle hooaja lõpuni saab ta seda tooli rahumeeli kasutada (järgmine suvi siis ilmselt sõidab seal juba väike õde).
NB! Kui on rattaga sõitma minek, siis kiivrid käivad pähe nii lapsele kui ka vanemale – seda siis nii ohutuse kui ka eeskuju mõttes. 

ce74380b-b7a0-4309-9313-be254f9cb11f

rattaga

Eks mänguasju on meil kodus muidugi oluliselt rohkem, aga need eelmainitud on siis just hetkel kõige lemmikumad. Samas võib juba tasapisi mõtlema hakata ka jõuludele ja 2-aasta sünnipäevale, nii et kel selles vanuses lapsed (olnud), siis võib samuti häid soovitusi jagada, mis oleks asjalikud ja huvi pakkuvad mänguasjad.

22 thoughts on “1a7k lemmikud

  1. Mehe õelastel on imelise kõlaga ksülofon, selline puidust raamil korralikust vasest vmt metallist klahvidega, olevat tellinud kusagilt Steineri õpetusega/Waldorfkoolist. Eks ksülofone saa mujaltki, aga see oli nii lummav, et ma kohe hakkan uurima, kust seda saaks 😀 Kui trummi ei leia, lase mõnel puidusõbral teha lihtsalt 2 pulka, need praegu Pärtelil põhilised trummimängimise vahendid. Nii üksteise vastu kui laua vastu kui põranda vastu kui mille iganes vastu. Algselt soetasime motoorika harjutusteks, et auguga kasti pulkasid panna, aga vaat kus leidsid kasutust hoopis. Olen kindel, et hiljem saab nendest veel midagi põnevat ehitada/pikkuse järjekorda panekut harjutada vmt.

    Liked by 1 person

    • Jaa, seda ma tean, et ksülofon peaks olema kvaliteetne ja nö õige kõlaga, et see niisama kolkimine ei ole üldse hea isegi. Kunagi jäi mingi siuke silma ka kuskil netipoes, pean meelde tuletama 😀
      Kõlapulgad ka hea mõte!

      Like

  2. Pillidest soovitaksin äkki seda… vihmapilli? Ja ise saaks kergelt teha ka jaurami, millega saaks hästi nt luuletusi rütmiga saata. Edasistest mänguasjadest soovitaksin vaadata rollimängu soosivate asjade poole, sest vanuseliselt peaks ta mõne aja pärast juba huvi tundma nende järgi. Mingid rollimängu algmed juba kindlasti on ka 🙂

    Like

    • Ma hirmsasti tahaks mängupoodi meile, mäletan, et mul lapsena oli mingi eriti tore pood saksast toodud ja puha ja väga meeldis sellega mängida. Ühes mängutoas JJ ka istus pikalt kassaaparaadi taga 😀

      Like

  3. Mänguköök, koristamisvahendid(mopp,triiklaud/raud, tolmuimeja), mängupood, arstitarbed, nuku beebi(riided,tarbed talle), tööriista kast(kus sees oleks haamer,kruvikeeraja,trell), aquadoodle matt, memory mäng(meil “Cars” teemaline)doomino(meil
    Muumide teemaline).
    Mul poeg fännab kõikki eelnimetatud tegevusi. Lisaks siis õues tegutsemine: riisumine, mootorsaega “saagimine”, trimmerdamine(selleks sobib igasugune paraja pikkusega oks).
    Ühesõnaga kõik rollimängud, mis vähegi võimalik.
    Nukku soovitan väga, seda enam kui päris beebi tulekul.
    Mul poeg mängib ka nukuga. Küll teeb talle süüa, ravib teda, loeb talle raamatuid, paneb teda magama(siis paneb nt tv kinni ja palun mul tasa olla), siis ehitab diivanipatjadest traktori/atv/auto ja viib tita sõitma.
    Aga kust sa Peppa magnetiraamatu ostsid?

    Like

    • Beebinukk meil täitsa olemas, aga hetkel lemmikuge hulka ei kuulu, arvan, et suurem huvi tuleb siis kui päris beebi ka kohal ja saab meie tegevusi siis nukuga jäljendada.
      Magnetraamatu tellisin Book depository lehelt (tuli ca 2 nädalat ja postikulu vist ei olnud ka).

      Like

  4. Aa ja muusikariistadest on meil ukulele(muusikariistade poest ostetud spetsiaalne lastele) ning suvaline plastikust trompet.
    Bänditame igapäev, laul ja tants peab kindlasti kaasas käima, peale oma ukulele soolot, paneb pilli liigagi hoogsalt maha- tõstab käed üles ja karjub Hurrraaaa! Rokkar tulemas vist😄😄

    Like

    • Ta sai sina alles nüüd suvel, ehk siis 1a5k äkki. AGA selle põhjuseks oli see, et seda istet meil sport ratastele ei saanud kinnitada ja vaja oli teine ratas lisaks osta 😀
      Ja no enne seda oli veel alles talv ka. Muidu ma ütleks, et kui on olemas lapsele paras kiiver ja laps ise ilusti istub ja isegi ehk juba seisab ja on tugev, siis võiks seda tooli juba kasutada küll.

      Like

    • Koristuskomplekt või mini toluimeja peale olen mõelnud, sest talle see meie suur nii meeldib. Samas muidu olen seda meelt, et kui on olemas päris puuvili, siis, miks ma ostan talle mingi puust variandi 😀 Köök meil ka kodus olemas, las toimetab seal siis. Pesurest ka siuke asi, et no las tuleb abistab mind päris asja juures.
      Aga no nii ma mõtlen praegu vb järgmine aasta teen juba postitust mänguköögi valimisest 😀

      Like

      • Lapsel on lihtsalt mugavam toimetada enda suuruses asjadega 🙂 Loomulikult saab meil Liisa nö päris-asjade juures ka kaasa aidata, aga pesu kuivama panna (ja sealjuures ka näiteks pesulõkse kasutada motoorika arendamiseks) on lapsel siiski lihtsam enda suuruses asjadega 🙂

        Mänguköögi osas soovitan vaadata Ikeasse, parim väljanägemine (ilus neutraalne puidutoon ja valge), mõistlik hind ja läbimõeldud 😉

        Like

      • Jaa, Ikea köök on tore, JJ on sõbranna juures sellega mänginud. Aga noh, me kahjuks ei mahu siia elamisse ära, kui ma meil kõiki asju duubeldama peaks (olugui, et laste suuruses siis need veidi väiksemad).
        Samas mängupood on mul täiega hinge peal 😀 JJ just sai Ikeast omale kassaaparaadi, nii et ots sellega lahti tehtud.

        Like

      • Ma mängupoodi tahta ei oska (muuseas, Kaubamaja lastemaailma mängutoake on just selline poe teemaline 😉 ) aga mänguköök oli minul ainus “meil on vaja” asi kuigi ruumi ka just palju ei ole ja olude sunnil on mänguköök päris köögi juures 😀

        Like

      • Mul on endal toredad mälestused mängupoest, mis mul väiksena oli ja mis lihtsalt eriti-eriti äge oli, sealt ka see mõte või soov tulnud 😀

        Like

Leave a comment