Nii palju asju, mida ei pea(ks) ostma

Olles nüüd üle 2 aasta kõikvõimalike beebide ja laste asjade rägastikus orienteerunud võin ma rahuliku südamega öelda, et valdavat enamust neist ei lähe üldse ja absoluutselt vaja. Eriti ei lähe vaja neid, mis panevad lapsi tegema või neid olema selliselt, kuidas nad iseseisvalt sel ajahetkel ei oleks suutelised olema.

Mul on lausa kahju kõigist neist füsioterapeutidest, kes teevad tänuväärset tööd meie lastega võimeldes, masseerides ja ujutades ja püüavad ka lapsevanemate teadlikust tõsta, et ei tasu soetada neid abivahendeid, mis lapsele midagi head ei tee. Aga kahjuks ei suuda füsioterapeutide mõistuse hääl kajada nii valjult ja nii kaugele kui seda suudab mänguasjade tootjate hääl.
Ikka on ju reklaamid ja tootekirjeldused, kus kõik on hästi lõbusaks ja vahvaks kirjeldatud – sest on ju tohutult lõbus ja vahva oma 3-4 kuune beebi kuskile istuma suruda, kuigi ta ise veel õieti keeratagi ei oska või absoluutselt veel mitte seisev ega kõndiv laps suruda hüppekiiku või käimistooli, sest “talle nii meeldb”, saab “käest ära panna” jne. Veel eraldi teema on last absurdses asendis hoidvad kõhukotid, mis isegi kui on poelettidel pigem harvemini juba näha, siis leiavad tee kasutajateni järelturul 😦
Kui siis kuskil seltskonnas püüda infot jagada selle kohta, et taolised “abivahendid” pole tegelikult kuigi mõistlikud, siis saab tihtilugu vastuseks, et kui need müügil on, siis järelikult need pole ohtlikud. Jah, ohtlikuks teebki asja lapsevanem ise, sest kõiki neid asju hakatakse kasutama oluliselt väiksemate lastega kui võiks – miks? Sest need lapsed, kes vanuse ja füüsiliste oskuste poolest neid vahendeid kasutada võiks ei ole neist lihtsalt enam huvitatud. Hea artikkel selle kohta on leitav siit.

Ega ei saa ühtegi vanemat keelata ja kätt ette panna, aga ma loodan, et see teadlikkus ikka pigem aastatega tõuseb ja ei jää kasvava ostujõu varju.
Oleme ausad, meie lapsed vajavad kõige rohkem meie tähelepanu ja tegelemist, et kasvada, et õppida, et areneda nii füüsiliselt kui ka vaimselt.
Mina pole oma lastega ei neid hüppekiikusid ja -toole ostnud ega kasutanud, sama on igasugu istmetega ja ei plaani neid ka meie majapidamisse tuua. Ometigi olen saanud emaks olemise jooksul käia wc-s (üksi) ja ka söök on kuidagi lauale jõudnud.

Minu soovitus on pigem oma kodu teha nö lapsekindlaks ja eemaldada need asjad, mis võivad ohtlikud olla, siis ei pea last pidevalt keelama ja ei pea teda ka kuskile kinni panema. Teine hea asi on vastavalt vanusele last oma toimetustesse kaasata, söögi tegemise ajal anda ka pott ja kulp talle uurida, pesu kuivama panemise ajal lubada tal sokke sorteerida või koristamise ajal tolmuimejal sõita – lastele meeldib jäljendada ja nii nad õpivadki, laseme neil seda siis teha.
Kui tõesti on väga vaja last millestki eemal hoida ja ohutuse mõttes piirata, siis pigem vaataks ma sel juhul nö mänguaediku – maneeži poole ja kui selle jaoks võimalust pole, siis sobib ju isegi võrevoodi, millel põhi madalaks lastud on.

Aaa ja kui mõnel päeval näiteks see koristamine ei sujugi ja laps tahab hoopis rohkem lähedust – siis nii lihtsalt on. Meil tuleb õhtul Teet koju ja kui päeval jäi kraamimata, pesu pesemata vms, siis teeme seda koos õhtul.

Kindlasti on asju, mis teevadki elu beebiga veidi kergemaks ja selle juures ei mõju lapsele halvasti, kasutame ju isegi lamamistooli või tegelustekki (kuigi saaks ka niisama tekiga maas hakkama), aga ennekõike soovitangi ma enne ostu teha natuke eeltööd ja mitte langeda osava reklaamijutu ohvriks. Ausalt, nende asjade tootjatel on täiesti suva, et kas su lapsel on tore, halb või kurb, nende töö on müüa.

Ühesõnaga, siin jõulusaginas, kus ikka kipume lastele kuuse alla või jõuluvana kingikotti tohutult igasugust kraami kuhjama – mõtleme ikka läbi, kas seda on vaja ja kellel seda rohkem vaja on, lapsel või vanemal?

img_3428

Teki peal on tore ka koos pikutada ja kui enam ei taha, siis saab sealt vehkat teha 😉 

 

10 thoughts on “Nii palju asju, mida ei pea(ks) ostma

    • Jaa, tegelikult teeb selle otsustamise, et kas asi on ostmist väärt, raskeks tihti ka see firma ise. Näiteks see sama Mamas&Papas oma istmega – ühtepidi teeb MP ju toredaid kärusid, mänguasju jms beebitarbeid, olles sealjuures justkui usaldusväärne ja kvaliteetne bränd ja seal samas müüvad seda bumbot. Teine hea näide on BabyBjörn, kes teeb absolutselt super head ja mõnusat lamamistooli, aga kelle kandekotid on jätkuvalt jamad (ja seal juures veel ka kallid). Et isegi häid tooteid tegeva firma puhul peab ise valvas olema.

      Like

      • Meil on baby björni lamamistool, mis on parim ost ja ka baby björni kandekott ka, millega oleme väga rahul, meil selline : https://www.babybjorn.se/barselar/barsele-one/?attribute_pa_color=black&attribute_pa_material=cotton-mix&gclid=CLvGmZjA-NACFUsNcwodm3wJYg
        seda soovitati meile nii arsti poolt, kui uurisime erinevate kohta ja ka lugedes tundus parim ja siiamaani oleme väga rahul olnud, kuigi eriti ei kasuta, ma eelistan ise vankriga liigelda, talle meeldib värskes ohus magama jääda ja käimegi enamasti 3-4 korda jalutamas.

        Muretsesime endale ka hingamisalarmi voi kuidas seda nimetataksegi, sest talle viimasel ajal on hakanud meeldima kohuli magada ja muidu ise ei saanud eriti rahulikult magada ja ärkasin tihti ja kontrollisin ja vahepeal hakkab kui paigast nihkub, siis teeb eriti kova häält ja päris mitu korda on korralikult ära ehmatanud ( http://www.andningslarm.se/RESPISENSE/Andningslarm_Respisense_Data/Kort ) Pigem oleks vist pidanud muretsema sellise, mis käib voodile 🙂

        Aga tiimitöö on ikka koige tähtsam, ma ei kujutaks ette kuidas ma peaks koike ûksi tegema ja kui abi poleks.önneks käib meil koristaja ka abis ja ei pea sellepärast muretsema ja selle asemel saame selle ajaga rohkem koos olla 🙂

        Ma pole eriti kaua su blogi lugenud aga siiamaani pole märganud ühtgi sellist tellitud reklaamipostitust voi loosimist. kas sa oled ise teadlikult nendest eemale hoidnud? Igastahes thumbs up sellepeale!

        Like

      • Jah, meil ka BB lamamistool, mis super hea.
        Sellel kotil on üks asi, mille kallal saab norida – see selja osa. BB kotil on see selline tugevdatud, beebi jaoks mugavam ja kehale loomulikum on pehme selja osa, nagu Ergobaby, Bondolino, Manduca ja tegelikult neid veel. Sellepärast ma pean tunnistama, on lina lihtsam, sellega mööda panemiseks peab ikka pingutama 😀
        Hingamismonitor on siuke põnev asi, minule ilmselt südamerahu asemel annaks ärevushäired 😀 ja kontrollima hakkaks ikka, sest ÄKKI see ei tööta 😀 Aga tegelikult, meil Jenni on kaisus ja noh.. monitoorin teda siinsamas ise.
        Ma paar loosi olen ikka teinud, aga iseseisvalt ja ilma koostööta. Koostööd oleme ka teinud (harva), aga põhimõte, mida järgin on see, et kirjutame neist asjust, mida päriselt kasutame ja mis pärisel meeldivad ning mida ise ostaksin.

        Like

  1. Väga hea teema, viimasel ajal ausalt öelda hakkab teatud blogides juba see asjade üleküllus häirima, tegelikul ei ole vaja oma elamist beebikraami alla matta vaid hoopis olulisem on aeg, mida koos veeta.

    Like

  2. Oh jah. Nii kurb on kui ei suudeta oodata, ‘mil laps kasvab.
    Kusjuures lamamistool, käimistool ja see bumbo iste- on tulnud ju puuete laste abivahenditest üldisesse kasutusse. Tänuväärt leiutised, aga absull mitte igale lapsele vajalik.
    Loodan samuti, et ajaga kasvab teadlikus.

    Liked by 1 person

    • Lamamistool babybjörni oma on meil ka, samas pean ma ütlema, et tihedamini kasutab seda kohe kaheseks saav JJ, kes seda siis mini tugitoolina kasutab või seal “akrobaatikat” teeb 😂
      ma pean seda kindlasti paremaks ja mõistlikumaks ka kui igasugu elektrilised ja muusikaga monstrumid.

      Like

  3. Hei,
    Ma kirjutan selle postituse alla 🙂 nagu ma aru olen saanud oled sa veits käruhull 😀 Ega teil pole olnud reisimiseks eraldi just ostetud käru?

    Like

    • Hei, kahel korral oleme ekstra reisile mineku pärast ostnud kärud. Esimesel korral Mamas Papas Armadillo ja teisel korral Armadillo XT (kuigi mõlemat kasutasime ka kodus edasi).
      Hetkel käib siis taas uue reisikäru (sel korral tõesti rohkem reisikas ja mitte igapäevane käru) valimine meil, nii et kui saan kuidagi aidata, siis kirjuta mulle FB-sse näiteks 🙂

      Like

Leave a comment