Milline käru reisile võtta?

Nonii, kevad on käes ja mulle tundub, et puhkusereiside hooaeg käib kõige täiega. Aga, et neil, kel reis alles ees, oleks ehk veidi kergem valikut teha, teen väikse ülevaate reisikärudest, mida MINA kaaluksin kaasa võtmiseks (või olengi kasutanud) – jagades kärud 4 kategooriasse – nss/sss kärud, nss kärud, mini/käsipagasi kärud, kahe lapse kärud.

Reisikäru valimisel pean ma oluliseks, et lapsel oleks reisil ka kärus mugav olla ja seepärast mingeid päris suvalisi “ajab asja ära” stiilis kärusid ma ei osta pigem. Ühtlasi tasub vaadata, et mis käru on igapäevaselt kasutuses, kui kaal ja ruumipuudus ei piira, siis võib vabalt võtta oma suurema käru kaasa ja eraldi reisikäruga enda pead üldse mitte vaevata.
Minu jaoks on reisikäru juures olulised omadused: suur kaarvari, lamav iste (kuna mu lapsed magavad kärus) ja ühes tükis lükkesang (et oleks vajadusel võimalus ühe käega juhtida – reisil võib neid olukordi rohkem ette tulla kui kodus). Muud omadused on boonuseks.
Ja kindlasti ei tähenda see postitus seda, et mingite muude kärudega ei saaks reisida, kindlasti saab ja täitsa edukalt, lihtsalt see valik siin on toodud minu nö lemmikutest 🙂
Lisaks siin jutuks tulevatele kärudele soovitan vaadata ka Cybex Callistot ja Mamas&Papas Armadillo City(2).

Mõlemat pidi kasutatava istmega kärud (ehk nss ja sss)
Armadillo Flip XT
Päikesereisi jaoks on Flip XT-l ideaalsed omadused – suur kaarvari koos piiluaknaga, varjul olemas õhutusava ja varju pikkus sellest ei sõltu, pakikorvi mahuvad nii rannarätid kui liivalossi ehitamise kraam, iste on pehme, et ka lühikestes pükstes lapsel mõnus oleks. Hea valik ka siis, kui on oluline, et saaks last näoga enda poole panna (näiteks väike beebi, kellel tahaks ikka pidevalt silma peal hoida), istme suuna muutmine käib lihtsalt, aga laps tuleb selleks hetkeks kärust siiski välja võtta. Boonusena saab ka lükkesanga kõrgust muuta.
Arvestama peab aga sellega, et sel kärul ei ole turvakaart ja seda ei saa ka lisaks osta (väljas on ka uus mudel FLIP XT2, see ON koos turvakaarega). Rattad on küll kummikattega ja linnas kärutamiseks ideaalsed, aga see ongi kergkäru ja linnakäru, seega, vedrustust ei ole mõtet otsida ning kiviklibu või munakivi peal raputab ka.
Flip XT läheb mõnusalt väikseks kokku, on nn võileivatüüpi ja iste jääb sisse poole (väiksem võimalus määrdumiseks!), kaaluks on ca 10kg
Mõõdud: arvestama peab, et käsipagasiks lennukisalongi seda võtta ei saa, muus osas ei tohiks kaasa võtmisega probleeme olla (see, kas käruga saab lennukini, sõltub konkreetsest lennufirmast ja selle reeglitest). Kokkupandult: H: 71 x W: 57 x D: 35cm

mamas-papas-armadillo-flip-xt-stroller-special-edition-liberty-3

Armadillo Flip XT Liberty special edition

 

Bugaboo Bee5
Bee5 kasuks räägib kindlasti kerge kaal (8.9kg), lisaks käib siis iste mõlemat pidi, lükkesang on pikendatav ning pakikorv hea suurusega. Kindlasti on plussiks ka täiskummist rattad ja  kerge vedrustus, samas kuskil munakivide ja kruus peal raputab nagu kergkäru ikka. Kaarvari on küll suur, aga päikesreisi jaoks soovitan osta juurde Bugaboo breezy suvevari, kus on võrgust lisapikendus ning külgedel õhutusavad – kuumas kliimas üsna hädavajalik. Meie ülevaadet Bee5-st saab lugeda siit.
Sarnaselt Armadillo Flipig XT-ga ei ole ka Bee5-l turvakaart, küll aga saab lisaks osta sellise snäki kandiku/topsihoidja, kust vajadusel saab laps ka veidi kinni hoida ja soojal ajal oma jooki käepärast hoida.
Kokku läheb Bee5 lihtsalt ja seda olenemata sellest kumba pidi iste on. Boonusena saab istet teha pikemaks ja lühemaks, maksimaalne pikkus on 90cm. Samas iste ei jää nii sisse nagu Flip XT-l, seega väike määrdumise oht jääb. Beel on olemas ka hästi tore transpordikott, mis võib reisimisel päris kasulikuks osutuda.
Mõõdud: jällegi, käsipagasina salongi ei saa, muus osas ei tohiks probleeme olla. Kokkupandult: lwh: 90×46.5×32 cmextra-BGB_Bee5_stopmotion_105

 

AINULT NSS kärud ehk näoga sõidu suunas
See kategooria on kindlalt kõige laiem ja kärusid leidub siin ilmselt igasuguses mõõdus-kaalus-värvis ning hinnaklassis. Toon välja siiski vaid need, mida mina ise kasutaksin 🙂

Mamas Papas Armadillo XT
Hirmus kahju, et MamasPapas enam juurde neid tavalisi XT mudeleid ei tee ja keskendub vaid Flipile, sest minu jaoks oli tavaline armadillo XT veidi stabiilsema ja tugevama olekuga kui on seda Flip XT, oluline on see ehk just veidi suurema lapsega kasutades. Armadillo XT-ga käisime eelimine aasta ise ka Hispaanias ja kuskil hätta ei jäänud, kasutasime nii busse, ronge kui taksosid, käisime shoppamas, sõitsime erinevate linnade nn vanalinnas ja lebotasime basseini ääres. Meie poolt kiidusõnad igatahes!
Iste on Flip XT-st suurem ja ruumikam, olemas on hiigelsuur kaarvari koos õhutusavaga, ka turvakaar! ja lükkesanga kõrgus muudetav.
Arvestama peab, et sarnaselt Flip XT-le märkimisväärset vedrustust ei ole ja rattad on kummikattega plastikusegust, seega munakividel on raputust tunda ja peaks hoo veidi maha võtma – kas see mind häiris? – Ei. Minu ülevaade Armadillo XT-st leitav siit.
Kokku läheb nn võileivaks, iste jääb sisse poole ja kokku panek on tehtav ühe käega ja lihtsalt ning kiirelt.
Mõõdud: lennusalongi kaasa võtta ei anna, muus osas ei tohiks probleemi olla. Kokkupandult: H: 70 x W: 57 x D: 37cm

image-15002275-15007510-0-1453722163000

Armadillo XT, Chestnut toonis

Baby Jogger City Mini 4-wheels
Paljude jaoks on pop reisikäru 3-rattaga tavaline City Mini, mina eelistan stabiilsuse ja juhitavuse osas aga just seda 4 rattaga varianti. Pikemalt olen selle omadustest kirjutanud siin postituses. Lühidalt üle korrates, on reisil see käru hea, sest olemas on tõesti hiiglaslik kaarvari koos kahe piiluaknaga, magamisasendis suur õhutusava, ruumikas iste ja üli kergesti ja kiiresti saab käru kokku panna. Kaalult samuti üsna mõistlik 8.9kg ning rattad kummikattega, aga nagu eelnevate kärudegagi, siis vedrustust kui sellist ei tasu loota ja offroadima pole mõtet minna.
Arvestama peab aga, et lükkesanga kõrgus ei ole muudetav (võib ebamugav olla just lühematele inimestele), jalatugi ei ole tõstetav ja kokkupandult jääb istme osa välja poole – määrdumise oht!
Lisadena saab osta nii turvakaare kui topsihoidjaga kandiku, ise soovitaksin soojas kliimas või palava ilmaga kasutada istmekatet/pehmendust, mis lapse naha vastas veidi mõnusam oleks.
Kokku läheb võileivaks, lennukisalongi ei saa, muus osa probleeme ei tohiks olla. Mõõdud kokkupandult: H25 x W61 x L78.5cm

573346f4e4b0a31625096f97.500x426

Baby Jogger City Mini4, Charcoal toonis

Baby Jogger City Mini ZIP
Nii nagu eelneva City Mini 4 kohta kirjutasin eraldi postituses, on seal samas võrdlus ka ZIP mudeliga, soovitan vaadata siit.
Reisikäruks teeb ZIPi ideaalseks tema väiksus, läheb ta nimelt väiksemaks kui kõik eelmainitud, see võib oluline olla näiteks rendiautosse koos kohvrite ja kraamiga mahutamisel. Lisaks on olemas hiigelsuur kaarvari, kuid ilma piiluakendeta. Lamavas asendis on hea suurusega õhutusava, iste on täislamav ja jalatuge SAAB üles tõsta (ennekõike mugav väiksema/kergema lapse puhul, raskema lapse jalgade all kipub veidi keskelt vajuma).
Arvestama peaks, et ZIPi rattad on kõigist eelnevatest kärudest kõige lahjemad, seega sobib ta ennekõike just linnatingimustesse, hotelli ja hiljem kodus auto/poe käruks.
Mõõdud: olgugi, et läheb väikseks, siis käsipagasina salongi ei mahu, samas muus osas probleeme ei tohiks olla. Mõõdud: H26 x W31.8 x L75cm

og-433_1z

Baby Jogger City Mini ZIP

Lisan veel siia sektsiooni 2 varianti, mis üksteisest hästi erinevad –

Baby jogger City Mini GT
GT on vabalt selline käru, et võib olla ka kodus igapäevaseks kasutamiseks ning vajadusel siis reisile kaasa võtmiseks. Rattaid on 3, samas on need tavalisest Baby Joggerist suuremad ja tänu laiemale teljevahele on ta ka stabiilsem. Rattad on kummist (täidis oleneb vist veidi aastast, aga peaks olema miski foam), saab hakkama ka veidi kehvemal pinnasel, kus eelnevad kärud ehk pisut hätta jääks. GT-d kaaluks ma just siis reisile kui on teada, et ees ei oota ainult siledad linnatänavad ja pargiteed. Ka iste on suurem ja ruumikam, kuid jalatugi üles ei käi, samas on võimalik jalatugi lisaks osta 😉
Kaarvari on hiiglaslik, koos kahe piiluaknaga, lamamisasendis on suur õhutuasava. Oluline lisafunktsioon võrreldes tavalise City Miniga on muudetava nurga/kõrgusega lükkesang. Ka kaalupiirang on suur, sobides seega ka juba veidi suuremale lapsele – kuni 30kg (usa andmete järgi).
Arvestama peab, et kõik lisad tuleb juurde osta nagu Baby Joggeritel ikka. Kokku läheb ikka ülimalt lihtsalt, aga iste jääb välja poole.
Mõõdud: GT on päris suur, salongi võtmisest pole mõtet isegi fantaseerida 😀 kaalu 9,5kg (võib julgelt 10kg arvestada). Kokkupandult: H25 x W62 x L80cm

236396889alt2

Baby Jogger City Mini GT

GB Qbit+
Hetkel meie turul üsna tundmatu käru, mulle jäi tegelikult reisikäruna silma kohe päris alguses valima hakates.
Qbit+ on siis ka sobilik just linnatingimustes ja tema kasuks räägib kerge kaal 7.6kg ning kokkupandult väike olek – taaskord hea variant rendiautot silmas pidades. Samas oma väiksuse juures on ta väga funktsionaalne – iste läheb täislamavasse, jalatugi on tõstetav, vari on päris suur (kuid päikesereisile võtaks ilmselt ka lisavarju kaasa) ning kandevõimeks 17kg. Lisaks on lükkesang ühes tükis ning kaasas ka turvakaar.
Minu jaoks miinuseks on see, et puudub õhutusava.
Mõõdud: jällegi salongikäruga pole tegemist. Kokku läheb siiski lihtsalt ja väikseks: L 42x W49 x H53

57164593e4b0a31625095485.500x426

GB Qbit+, Capri blue tonis, kuid värvivalik on üsna lai

 

Käsipagasi kärud
Kuigi need kärud peaksid olema mõõtudelt käsipagasiks sobilikud, siis tasub see alati enne konkreetse lennufirma reeglitest üle täpsustada. Ma ütlen ka päris ausalt, et ma pigem ei näe vajadust sellise käru järele, sest kuigi nad lähevad väikseks, siis sõiduomadused on ka selle võrra kehvemad. Ja kui lennujaamas veedame me puhkusest siiski vaid murdosa, on mu jaoks siiani olulisem olnud siiski see, et kuidas käru saab hakkama ikka õues ülejäänud puhkuse ajal.

Baby Jogger City Tour 
Tour  näeb välja nagu vähendatud kujul tavaline City Mini, aga väiksem on ta ka funktsionaalsuse osas. Kaarvari on istuvas asendis ünsa hea suurusega, aga kui iste kalde alla panna, siis jääb mu meelest napiks. Iste päris lamavasse ei käi, seega pigem on selline jala puhkamise koht kui et mõnusa pika päevauinaku jaoks. Samuti ei sobi mitte istuvale lapsele. Jalatugi pole ka tõstetav ja silmas peaks pidama, et kui tegemist suurema-pontsakama lapsega, siis see istme osa on üsna kitsas, veendumaks, et lapsel seal ikka mugav olla on, tasub seda enne ostu proovida.
Kokku ei lähe päris nii lihtsalt ühe liigutusega nagu tavalised City Minid, aga lihtsalt siiski, kohe kaasas on ka transpordikott.
Mõõdud: H45.5 x W23 x L57cm

580f305de4b07bfffd794591.500x426

Baby Jogger City Tour, Violet toonis

Babyzen Yoyo+
Yoyo+ on funktsionaalsem kui Tour, kui osta beebiosa juurde, saab seda kasutada ka juba vastsündinuga, samas iste päris pikali ei käi ja jääb 145 kraadise nurga alla. Iste on kasutatav ainult nss, see beebiosa on sss. Käruga kaasas on ka transpordikott, lisaks saab Yoyo+ kärule juurde osta ka istmega seisulaua, kui vaja kahte last sõidutada.
Kiidaks ka kaarvarju värvivalikut, kuid vari ise võiks olla suurem, eriti just siis kui iste on kalde all. Istme juures tuleks tähele panna ka seda, et tõstetavat jalatuge sel pole.
Kokku saab panna ühe käega ja lihtsalt ning ilmselgelt läheb see siis väga väikseks 🙂
Mõõdud:

yoyo

Babyzen Yoyo+, all beebi versioon ja üleval siis iste

Kahe lapse reisikäru
Siin sektsioonis on minu arust valik kõige väiksem ja raskem. Kahe lapse vihmavarjukaid on üks jagu, samas need oma olemuselt mind kuidagi ei kõneta. Siis on Phil&Teds ja seda tüüpi kärud, kus istmed on üksteise taga/all, aga kuna meil näiteks on käru vaja mõlemal lapsel päevaune tegemiseks, siis see lihtsalt istumiseks iste ei sobi kuidagi.

Seega.. heade juhuste kokkulangemisel juhtus nii, et me reisile võtamegi hoopis kahe lapse käru ja selleks on Baby Jogger City Mini Double. Kuigi ma reisimiseks peangi tegelikult seda nn tavalist kahest City Mini mõistlikumaks (kaalult kergem-väiksem), siis samas, kui mul oleks kodus kasutuses Baby Jogger City Mini GT Double, võtaksin kahtlemata just selle kaasa ja reisiks enam midagi muud ei vaataks.
Selle Baby Joggeri ostu teeb naljakaks veidi see, et täpselt aasta tagasi ma ostsin sama käru, siis küll musta, vahepeal tundus, et ega meil seda vaja ei lähe ja näed.. ikka jõudsime nö algusesse tagasi. Mis seal salata, ma isiklikult musta eelistaksin ka rohkem, aga no ega värv käru riku ja sobib see punane ka.
Kaalu on sellel kärul 12kg, istmed on ruumikad ja käivad lamavasse asendisse, jalatoed ei ole tõstetavad, aga JJ istmele ostsin erladi juurde jalatoe, et ta reisil ei peaks 3 nädalat lõunast uinakut jalad rippus tegema. Kaarvarjud on ikka hiiglaslikud, peal 2 piiluakent ja lamavas asendis õhutusava.  Kui ühe lapse tavaline City Mini on minu maitse jaoks pisut ebastabiilne, siis kahe lapse omaga õnneks seda muret pole, laiust on kärul 76cm, seega üsna napilt, aga siiski peaks läbi mahtuma ka standard mõõtu ustest. Kokku läheb ühe liigutusega, aga vaja on kahte kätt, istme riie jääb välja nagu ikka, seega peab arvestama määrdumise võimalusega.
Kuna Baby Joggeril see kangas on ehk mitte kõige meeldivam, siis panen sinna peale ka Bugaboo istmekatted, mis täitsa kenasti sobivad (need üldse hirmus universaalsed ja sobivad paljudesse kärudesse, soovitan!).
Mõõdud: ilmselgelt sellega kuskile lennukisalongi ei pääse, aga kokkupandult on siis mõõtmed sellised: H28.5 x W76 x L78.5cm

55c25849e4b09205e4f40773.1000x1000

Baby Jogger City Mini Double, pildil must, aga meiega reisile tuleb punane 😉 

 

 

 

7 thoughts on “Milline käru reisile võtta?

    • Ma kaaluksin Donkey kaasa võtmist, kui meie sihtkoha teed oleks kehvemad, hetkel tundus Donkey veidi overkill, ühtlasi peaks selle transpordikotti panekuks suht juppideks võtma ja see poleks ka kõige mugavam lahendus. Ja lisaks ma natuke nagu ei raatsiks ka 😀

      Like

      • Haha selge, mõtlesingi lihtsalt et nii asjalik variant ju juba olemas, aga juppideks võtmine tõesti jama. Lisaks saan aru ka sellest raatsimise variandist.. 😀

        Like

    • On 2 versiooni – Poola oma, mida liigub FB gruppides, Buduaari turul jms. Ja siis “skandinaavia” oma, mida saab Soome Jollyroomist (kahjuks otse Eestisse ei saada ja peaks vahendajat kasutama). Ja see jalatugi on universaalne – sobides kõigile Baby Joggeritele 😉

      Like

  1. Tere!
    kas sa oled praeguseks juba ka Armadillo FLIP XT2 proovinud?
    Vajan sügisel, oktoobrikuuks Hispaania reisiks kergkäru 1,5aastasele lapsele ja tulenevalt päikeselisest maast vajan võimalikult suure kaarvarjuga ja kindlasti lamavasse asendisse käivat käru. Jäin sinu positusi siin ajas tagasi lugema ja jõudsin siia, mõtlesin, et küsin üle.
    Aitäh sulle!

    Like

    • Ei ole proovinud ja kuna mulle endale Flip üheski variandis eriti ei meeldi või noh mitte nii palju, et osta, siis pole ka Flip XT2 katsuda saanud. Aga plussiks on see, et sellel on nüüd turvakaar, miinuseks on see, et kaarvari on lühem kui varasematel mudelitel. Muus osas on muutus pigem disainis ja materjalides – olles pisut luksuslikum kui varem.

      Like

Leave a comment