Lapsekandmine: Kuidas ergonoomiline kandekott enda ja lapse jaoks mugavaks seadistada

Kuna igapäevaselt on keegi, kes palub nõu, kuidas oma hea ergonoomiline kott õigesti selga panna, siis kirjutan täna koos piltidega need põhilised punktid üles, mida võiks silmas pidada, et nii kandjal kui ka lapsel oleks mugav ja hea. Pisut ekslikult arvatakse, et kandekoti saab otse pakist lihtsalt selga panna – tegelikult tuleb ikka iga kott omale õigeks seadistada, aga kui kott enda jaoks mugavaks timmida, siis läheb edaspidi ka kiiremini muidugi 🙂

Kasutan pilditdel näidiseks Tula Standard (baby) suuruses kotti, mis on oma olemuselt sarnane ka kõigile teistele levinud ergonoomilistele kottidele – nimetades vaid mõned, siis Ergobaby, Manduca, Liliputi, LennyLamb jne jne.
Kahjuks tasub teada, et kui vaadata ka heade kottide tootepilte, siis enamasti ei ole seal kotid üldse mitte õigesti selga pandud – enamasti tegemist modellidega, kes igapäevaselt ei kanna ja seepärast ilmselt ka eriti arugi ei saa, et midagi valesti oleks.

  1. Puusa/pihavöö kinnitamine
    Siin ongi oluline tähele panna, et kuigi tihti nimetame seda vööd puusavööks, siis ei tasu seda otse puusale panna, pigem säti see kõrgemale ja nii, et alumine äär pisut puusale jääb – ära pane vööd liikuvale puusaosale, siis hakkab see kõndimist segama ja võib lihtsalt ebamugav olla.
    Vöö kõrgust valides tasub silmas pidada ka seda, et lapse pepu võiks olla kõrgemal kui kandja naba, AGA EDIT: kui oled lühema kehaga või laps suurem, säti sinna kõrgusele, et sul oleks mugav (selles mõttes see musi kõrgus on kindlam orientiir). 

    kandekott1

  2. Seljarihm – see tuleks enne lapse kotti pistmist omale õigele kõrgusele panna – see õige kõrgus on umbes täpselt rinnahoidja paela kõrgusel või cm-paar kõrgemal. Nüüd on tavaline probleem selle kõrgusega seoses, et “aga siis ma ei ulatu seda kinnitama” ja selleks on tegelikult kaks nippi.
    Mina kasutan seda, et lasen selle rihma max pikaks, siis saan kinni panna ja pingutan uuesti nii palju kui vaja.
    Teine variant on see, et paned kohe selle rihma kinni ja max pikaks lased hoopis koti küljel asuvad rihmad ning asetad lapse kotti ja poed neist rihmadest nii läbi, nagu paneks pluusi selga, üks käsi, siis pea (nii et see rihm läheb seljale) ja siis teine käsi.
  3. LAPS – kui kott on valmis timmitud, tuleb laps ka sisse panna, selle juures on oluline jälgida, et laps saaks võimalikult koti keskele (st mõlemale poole jääb võrdselt ruumi).
    Aseta laps kotti mõnusalt sügavasse istmesse, iste moodustub sellest koti pehmest seljaosast – soputa laps piisavalt sügavale, et tekiks “M” asend, kus põlved on kõrgemal kui tema pepu.
    Nüüd siis kott koos lapsega selga ja pinguta neid rihmasid, mida vaja. Ennekõike neid külgmisi rihmasid, mis kandja käte alt kummaltki küljelt jooksevad.
    EDIT: NB! last ära pane ei linasse ega kotti kiniste jalaotsadega pükste/sipukatega – need võivad hakata jalgadele survet avaldama ja varbaid kokku suruma. Eelista püksid+sokid kooslust 😉

    kandekott2
    kandekott3

  4. Lapse kõrgus – selleks, et kontrollida, et laps on kotis piisavalt kõrgel on 2 head nippi, üks, mida juba mainisin on see, et lapse pepu võiks ollaülevalpool kandja naba või selle kohal. Teine on see, et kandja peaks saama lapse peale teha musi nii lihtsalt, et selleks pole vaja oma kaela kuidagi pingutada.kandekott4
  5. VALMIS

    IMG_8736

    Musi kõrgusel 🙂 

NB! Kõik see on tehtav eeldusel, et kott on lapse suurust ja vanust arvestades temale paras või kasutusel on vastav beebisisu. 
KUI kotil on rohkem rihmasid, siis tasub kõigi nende seadistamist ka proovida, näiteks see, kui kott koos lapsega maru kaugele hoiab ja õlgadesse ikka raskus hakkab, siis kui on õlarihmadel eespool veel rihmad – võib proovida neid lühemaks teha.
Ja kui ikka on ebamugav või miski tekitab küsimusi, siis tasub küsida nõu näiteks lapsekandmisnõustajalt või tule uuri FB Lapsekandmise grupist.

 

 

14 thoughts on “Lapsekandmine: Kuidas ergonoomiline kandekott enda ja lapse jaoks mugavaks seadistada

  1. Aitäh kasuliku ja ülevaatliku õpetuse eest! Kuna ma pole väga fb inimene, siis loodan, et ei pahanda kui küsin siin kaks küsimust.

    Mul on ergobaby kott, mille ostsin kasutatult. Mure seisneb selles, et kui puusavöö kinni panna, siis ta hakkab kohselt lõdvaks vajuma pingutamise kohast. Aitab ainult see, kui vööle üks keerd peale teha ja see nö tagurpidi kinni klõpsata. Kas oled sellise probleemiga kokkupuutunud?

    Teine probleem puudutab kandelina. Nimelt on mul linane kootud kandelina. Seon lapse endale külge ja kõik tundub tip-top, kuid mõne aja pärast tekib kukla taha kuidagi palju üleliigset riiet lapsel ja lina ei toeta enam puisavalt. Enda arust pingutan küll alati piisavalt ning nii mul kui lapsel on väga mugav, kui mõne aja pärast siis selline jama. Mis valesti võib olla?

    Like

    • Hei, koti osas ma kahjuks soovitaks uus kott osta, tegemist võib olla ka järgitehtud ergoga ja selline kasutus ei ole mugav ega ka lõpuks ohutu.
      Kui sul linane lina, siis kas ja kui palju seda on kasutatud? Linane tahab pikalt ja palju sissetöötamist, et sellega oleks hea siduda. Äkki ta sul veel liiga jäik ja sellepärast hakkab vajuma, et tegelikult ei saa lõpuni hästi pingutatud?

      Like

      • Hmm, koti osas ma selle peale ei tulnudki, et järgi tehtud. Eks ma veel googeldan, kas kellelgi veel selliseid muresid ja mida ette saaks võtta.

        Lina on saadud sõbrannalt, kes pärast esimest katsetust loobus. Ise kasutasin esimese lapsega mõnikümmend korda (sellest ajast seda probleemi kusjuures ei mäleta) ja nüüd olen teisega kuskil kuu aega kasutanud. Samas jäik on ta küll ja sinu pakutud põhjendus võib ka paika pidada.

        Aitäh kaasa mõtlemast!
        Ja enne unustasin, et minu jaoks oli postituse kõige parem soovitus see, et last kinniste jalaosadega pükstega kotti mitte panna. Ise olen neid pükse just eelistanud, et sääred paljaks ei tuleks, aga kui nüüd tõesti nende pisikeste varvaste peale mõelda, siis edaspidi kasutan sokke 🙂

        Liked by 1 person

      • Selle linaga soovitan sul teha nii, et pista masinasse pessu ja triigi niiskelt mõlemalt poolt. Tee lastele kiiku ka sellega nt, see aitab pehmendada veidi. Võid ka omale mõneks ööks voodisse selle lina alla magamiseks panna, see ka abiks 🙂

        Like

  2. Aitäh soovituste eest!

    Uurisin fake vs real postitusi ja kui muidu tundus kõik päris ok, siis sel hetkel, kui hoiatussildi kohani jõudsin, tekkis küll tunne, et olen fake koti ostnud. Kui puusavöö sees puudub suur hoiatussilt, kas siis võin kindel olla, et kott on järgi tehtud?

    Like

      • Mind hakkas see asi nii painama, et võtsin müüjaga ühendust. Annan ka siin teada, kuidas saaga lõppes.
        Klõpats oli tal ära murdunud ja oli selle ise ära vahetanud. Silt oli pesus ära kulunud ning harutas lahti. Ning kott ise on pärit looduspere poest.
        Seega pole põhjust väärt kotti päris ära ka visata. Kas Eestis saab kuskilt neid originaalpandlaid tellida ka?

        Like

  3. Hei!
    Anna andeks, kui on kuskil postistuses kirjas, aga aja kokkuhoiu mõttes küsin siin alla :). Milline kott võiks raskemale beebile sobida? Ise olen kehaehituselt üsna väike. Oleks hea, kui selle kotiga saaks nt ka juba suuremat, nii paariaastast kanda.

    Tänud!

    Like

    • Hei! Raskus pole eriti teema, enamus standard suuruses kotte on kuni 20kg kaalupiiranguga, AGA enamasti jäävad varem väikseks just lapse pikkuse poolest siis kui nad on umbes 85cm pikad.
      Kui sul laps on vähemalt 81cm pikk ja vähemalt 11kg, ning suurus 86 või suuremas püksid on parajad, siis soovitaksin Tula Toddler kotti, see ongi suurtele lastele kaaluga alates 11kg ja kuni 27kg, meil on see oma veidi vanema kui kahepoolese JJ-ga kasutuses ja on mugav (mul paar postitust tagasi on sel teemal juttu, vaata “wear all the toddlers” postitust.

      Like

  4. Aitäh ülevaate eest. Sättisin oma kandekoti rihmad vastavalt õpetusele ja ooo milline tore raskuskese muutus lapse kandmisel.
    Kahjuks pean ülemise kinnituse tagasi kukla poole lükkama, sest proovides õigeid kinnitusasukohti koos kileja üleriidega juhtus see, et kui Põnn ühele ja teisele poole ning selja taha üritas vaadata, hakkasid traksid õlgadelt alla vajuma. p.s. Mul on trakside rihmad viimase piirini väikeseks pingutatud, sest olen ise kleenuke; liliputi kandekott.

    Liked by 1 person

Leave a comment