Riidest mähkmed ehk elu pärast eelarvamusi

Läks vaja kolmandat last, et ma jõuaks üks kord ometigi riidest mähkmete proovimiseni. Ausalt, siiani, kui keegi mainis korduvkasutatavaid mähkmeid  ma võtsin seda kui lõõpimist teemal “kas sul on liiga palju vaba aega” ehk et mu ettekujutuses tähendas see mingisugust hommikust õhtuni küürimist ja läbi ligunenud beebit. Long story short – mu ettekujutus oli tõest absurdselt kaugel 😀

IMG_4487

Riidest mähkmed – lebo!

Mõned mõtted, et miks üldse võiks riidest mähkmeid kasutada?
– kui igapäevaselt viskad ühekordsed mähkmed suurde prügikasti, siis võib märkamata jääda see kogus, mis näiteks ööpäevaga tekib – kogu eraldi ööpäeva või paari mähkmed ja vaata seda hulka ja mõtle, et kui palju selliseid päevi veel ees ootab ja milliseks see mähkmeprügi kogus muutub ja seda vaid ainuüksi sinu lapse kohta – see on õudust tekitav, seda ma ütlen.
– iga kord kui kasutad riidest mähet oled ühe ühekordse mähkme säästnud, üks mähe vähem kuskil prügihunnikus istumas, kui sa iga päev ka vaid ühe korra kasutaksid riidest mähet, oled nädalaga juba 7 ühekordset kokku hoidnud
– riidest mähkmeid kasutades puutub beebi vähemate kemikaalidega kokku, sest ega ühekordsed mähkmed ei ima ja ei hoia seda vedelikku maagiaga sees, ikka vastavate ainetega, mis siis vedelikuga kokku saades reageerivad – on see tegelt ikka päris okei?

Ausalt, ma olen valgusaastate kaugusel ökoemme olemisest (ja ma ei arva, et seda nimetust peaks üldse negatiivselt kasutama muidugi), aga natuke enda ninaotsast kaugemale mõtlemine võiks olla normaalsus, mitte mingi äärmus. Riidest mähkmete kasutamine ei ole kellelegi üle jõu käiv, tuleb lihtsalt pihta hakata ja oma eelarvamustest üle olla.

Me võtsime oma peres selle teema viimati jutuks kui Joni kahekuu postitust tegin ja siis tõdesime, et võiksime ju tegelikult proovida küll. Viimase tõuke selleks andis Opadii poe omanik, kes mulle kirjutas ja pakkus välja, et tutvustaks mulle kogu seda maailma veidi – tundus jabur nüüd loobuda ja püüdes hoida avatud meelt hakkasin siis asja rohkem uurima. Üks hea koht selleks on riidest mähkmete FB grupp, kus palju kasulikku infot, erinevaid kasutajakogemusi ja ka alati võimalus oma küsimustele vastuseid saada. Samas, nagu seal ka tihti soovitatakse, on eriti hea variant alustamiseks, just see kui saad kellegi omale teejuhiks, kes aitab alguses valikute ja võimalike küsimuste-muredega, nii nagu meil ka oli.

Olles lõpuks nii info kui mähkmetega varustatud võis see teekond alata. Esimeseks valikuks Baba+Boo taskumähkmed ja sama firma muu tarvilik kraam.

Olgu öeldud, et neid erinevaid riidest mähkmete mudeleid JA firmasid on päris palju ja ma arvan, et minu asjade testimise huvi juures jõuan neist ka mitmeid siin kajastada, aga mainitud taskumähkmeid peavad paljud kasutajad just eriti heaks ja lihtsaks variandiks, mida esimesena proovida, hetkel olen ka ise seda meelt ja julgen soovitada küll.
UPDATE: siin on meie ülevaade erinevatest riidest mähkmetest, mida proovinud oleme.

Taskumähe – mis see on? 
Selline mähe koosneb veekindlast kattest, mille sisemine pool, mis on vastu last on näiteks pehmest mikrofliisist ja pealmine PUL kangast, mis ei lase vedelikku välja, sinna kahe kihi vahele “taskusse” käib siis imav sisu. Süsteem on selline, et lapse piss läheb mikrofliis kihist läbi otse sisusse ja sinna see ka jääb, fliis ise jääb lapse vastu põhimõtteliselt kuiv (jep, hämming, aga nii on).

 

Imavad sisud
Neid imavaid sisusid on erinevaid, Baba+Boo mähkmetega tuleb iga mähkme kohta 2 bambusest sisu kohe kaasa. Väiksema beebiga on paras korraga ühte sisu kasutada, kuna need sisud ise kuivavad pesust päris kaua, siis ongi hea nii, et üks sisu kasutuses, teine pesus-kuivatuses.
Sisusid on lisaks ka suurema imavusega, mis on head öiseks kasutamiseks või kui tead, et tuleb pikem käik kodust välja vms – sellisteks variantideks on tumedad bambusega ning kanepiga sisud. Meie katsetuste käigus on need tumedad bambusega sisud just lemmikuks saanud ja neid sai üsna kohe ka juurde ostetud, samas on Jon ka nende täiesti tavaliste bambussisudega mitu tundi kärus maganud ja midagi pole kuskilt lekkinud ning uni on olnud rahulik. Baba+Boo valikus on ka mikrofiiber sisud, mis küll imavad hästi ja boonusena kuivavad hästi, aga mis mu meelest tahavad tihedamalt vahetamist pigem, samas, kui on vaja kiiresti kuivatada (näiteks reisides), siis igati hea variant, samuti sobib mikrofiiber imavuse suurendamiseks lisada kas tumedale bambusele või kanepist imule.

IMG_4432

Vasakult: kanepiga sisu, tume bambus, hele bambus ja mikrofiiber

Mis veel vaja?
Väikse beebiga, kes alles ainult rinnapiima toidul, otseselt neid vaja-vaja ei ole, aga hiljem, kui kaka muutub tahkemaks, on abiks kas mähkmepaber või näiteks mikrofliisist lapid – Baba+Boo mähkmepaber on biolagunev ja selle paned siis kõige pealmiseks kihiks mähkmesse – kui laps kakab, jääb see sinna paberile ja saad selle siis sealt wc potti raputada ning paberi minema visata. Kellele aga see ühekordne paberi kasutamine ei istu, siis samal põhimõttel saab kasutada mikrofliisist lappe – üleliigne wc potti ja lapid pessu koos mähkmetega, boonusena on nende fliislappide pind pissimise korral ikka kuiv ja lapsel ses mõttes mugavam.
Ühekordne vs korduvkasutatav otsus tuleks teha ka pepulappide osas, et kas kasutada ikka tavalisi niiskeid lappe või siis näiteks korduvkasutatavaid bambuslappe, mida saab vajadusel märjaks teha või niiskena veekindlasse kotti kaasa pista – selles osas oleme meie hetkel kahe variandi vahepeal, kodus pigem need bambuslapid ja kodust väljas niisked salfkad. EDIT: paar kuud hiljem võin tõdeda, et oleme ka kodust väljas üle läinud bambuslappide peale niiskete salfakate asemel, sest nii on lihtsalt mugavam.

IMG_4433

Roosa mikrofliis lapp ja kõrval mähkmepaber

 

Hoiustamine-pesu-kuivatus
Mustade mähkmete kogumiseks on mitu varianti – on neid, kellele sobib kasutada kaanega ämbrit, mille sees pesukott, kuhu siis lähevad kõik mustad mähkmed pesu ootama ja siis kõige täiega masinasse. Teine variant, mida meie kasutame on “wet bag” ehk siis veekindel ja lõhnakindel lukuga kott, mille sisse kasutatud mähkmed koguda ning piisava koguse täitudes sealt kotist kõik masinasse sopsutada. Kuna ma ühest ämbrist majapidamisruumis seismas ei olnud vaimustatud, siis valisimegi need kotid, L suuruses ja 2 tükki, et üks siis mähkmetega pesus ja teine kasutuses ja nii vaheldumisi. Lisaks on meil üks M suuruses väiksem kott ka, mida hea kodust välja minnes kaasa võtta. Kui mähkme aeg kunagi läbi ja need kotid korras, siis nendega hea näiteks märgasid rannariideid koju tuua vms.
On ka neid, kes koguvad mustad mähkmed masinasse, aga kuna meil ka muud pesu siin suurel perel oma jagu vaja pesta, siis see variant ei sobi ja mulle lihtsalt ei ole kunagi meeldinud see musta pesu masinasse kogumine.

IMG_4425

L suuruses wet bag mustade mähkmete kogumiseks

IMG_4440

M suuruses wet bag, millega hea puhas mähe kodust kaasa võtta ja päriast vahetust musta mähet hoiustada

Pesemine ise tahab alguses natuke uurimist ja õppimist ja kõige parem ja mõistlikum on lugeda juhiseid konkreetse mähkme sildilt. Meie Baba Boo mähkmed taluvad 60-kraadist pesu, aga kui ainult pissised mähkmed, siis võib täiesti ok olla ka 40-kraadine pesu. Pöördeid kuni 800. Meie pesurutiin algab esmalt lühikese loputusprogrammiga (sest mähmeid enne ei loputa ja kotti kogume nö kuivalt), seejärel siis kas 40 või 60 kraadiga pesu ja lõpuks olen veel korra loputuse teinud (või kui ei saa, siis selle ka ära jätnud).
Pesuvahendiga tasub olla ettevaatlik, sest kui seda liigselt kasutada, siis ladestub see mähkmetesse ja nende imavus väheneb, seega vahendit pigem vähem kui rohkem, öeldakse ka, et pane alati poole vähem kui muud pesu pestes kasutaksid (EDIT: meie lemmik pesuvahend mähkmete jaoks on spetsiaalne Totsbots pulber).
NB! NB! NB! Kui ostad uued riidest mähkmed, siis vähemalt ühe korra tuleks need enne kasutust läbi pesta, veel parem kui paar-kolm korda – alles siis on neil see imavus toimiv. Kui pärast mõnda aega kasutust muidu täiesti hästi imanud mähkmed hakkavad lekkima, siis tasub teha mitu-mitu vahendita pesu, sest probleem võid olla liigses pesuvahendis, mis mähkmetesse jäänud.

IMG_4423

Kuivama panen mina nii sisud kui katted pesurestile ja siis kas tuppa või vannituppa (soojal ajal ka õue), otse kuskile kuuma radika peale ei soovitata panna, see võib mähkmeid ja nende omadusi kahjustada. On ka neid julgeid, kes sisusid kuivatis kuivatavad, aga ma hetkel ei ole seda riski hakanud võtma 😀 Pole tegelikult vajadust ka, sest mähkmeid ja sisusid hetkel piiri peal piisavalt, et mingit kuivatuspaanikat pole tekkinud.

Me alustasime 10 mähkuga stardipaketist, selle kogusega saab hakkama kui iga päev pesta, kes tahaks pesta üle päeva või isegi üle kahe päeva, võiks sihtida koguseliselt 20-30 mähet. Samas ei soovita ma kohe korraga sellist kogust osta vaid alustadagi 5-10 mähkmega, et nö poindile pihta saada ja katsetada, et kuidas sobivad. Muidugi ainult 5 mähkme valimine Baba+Boo valikust võib keeruliseks osutuda, sest need on kõik nii nunnud ja ägedad – jep mähkmete kohta nii ütlengi 😀 Ja eriti cool on see, et mustreid tuleb mitu korda aastas ka juurde, seega, kui tekib tahtmine millegi uue järele, siis see võimalus on olemas.

IMG_4110

meie stardikomplekt 10 mähet, rull mähkmepaberit, L ja M suuruses wet bagid, kaks tumedat bambus sisu, kaks mikrofiiber sisu ja üks kanepist sisu ning bambusest lapid. Lisaks ostsin suht kohe veel ühe mähkme, mikrofliis lapid, kaks tumedat bambusest sisu ja ühe L suuruses wet bagi.

Kuna Jon on siin 6-7kg vahepeal, siis temaga hakkasime kohe kasutama one size mähkmeid, millega peaks saama kuni mähkme ea lõpuni hakkama, sest need kuni 16kg lapsega kasutatavad. Kes aga soovib kohe sünnist alates riidest mähkmeid proovida, siis on olemas ka spets vastsündinu suuruses pisikesed mähkmed, mis on alguses tillukese beebiga ikka mugavamad ja nii ka lekkekindlamad.
Baba+Boo one-size mähkmetel on peal trukid, nendega saab siis mähkme suurust muuta ja valida, et kui tihedalt ümber soovid mähkme kinnitada – ikka päris tihedalt 😉

 

Jon on nüüd täiesti riidest mähkmete peal ja see ON LIHTNE (seda kinnitab ka Teet, kes tal riidest mähkusid nagu pro vahetab). Ma ei saaks olla rohkem rahul, et lõpuks proovida otsustasime ja tahaks kohe kõigile soovitada, et DO IT! Lisaks looduse ja raha säästule olen Joni puhul täheldanud ka rahulikumat magamist nii et ainult positiivsed muljed siin.

Meil kasutuses olevaid Baba+Boo firma mähkmeid saab kiirelt tellida Opadii.ee poest, aga eriti cool on see, et neid saab reaalselt katsuda-vaadata ka nö päris poes, mis asub Telliskivi 57, Tallinnas – tegemist Memme.ee ja Liliputi Eesti ühise esinduspoega ja mul on ainult super hea meel, et meie lemmikutega on nüüd koos ka Opadii oma valikuga.

Kuidas tundub, kas proovib veel keegi või mis teid tagasi hoiab? Ehk tasub sel nädalavahetusel see teema kodus läbi rääkida ja uuel nädalal uute mähkmetega algust teha 😉 

IMG_4513

 

22 thoughts on “Riidest mähkmed ehk elu pärast eelarvamusi

  1. Mul tekkis küll kohe huvi, superhea postitus. Aga anna nõu, mida ja kui palju võtta nt 2aastasele, kes on potitreenitud küll aga magab veel mähkuga ja enamjaolt on hommikuti nr2 ka mähkus. See onesize mähku peaks talle sobima küll igatahes. Mul on tegelt 6kuune beebi ka aga proovida tahaks esialgu just 2se peal. Ühesõnaga süsteem on meil selline, et õhtul enne magamaminekut mähku alla ja hommikul ära. Aa, lasteaias on lõunauneks ka mähku all iga päev.

    Like

    • Aga võta prooviks kas 3 või 5 mähet (kui lasteaeda ka, siis pigem see 5) (arvestusega, et saad need ka ju väiksemaga käiku lasta, et ei lähe nö raisku). Selle mähkmepaberi või need fliislapid võtaks ka, kui ta mähkusse kakab, on endal kergem puhastamisega tegeleda. Minu valik oleks sisudena need tumedad bambused ööseks, päeval prooviks nendega, mis mähkmetega kohe kaasas.
      On olemas ka nn potitreeningu püksid, AGA kuna nad on püksid, siis kakasena nende jalast võtmine on ilmselt pigem jamam kui need mähkud.

      Like

  2. Mul nüüd 5,5-kuune, kes hoogsalt keerab end. Mõtlesin just püksmähkmetele üle minna, et oleks lihtsam vahetada.
    Mis arvad, kas see trukkide kinnitamine probleemiks ei muutu juba suurema/pöörava lapsega? Mäletan, et esimese lapsega olin püksmähkmete fänn ja meeldis, et suurema hädaga sai külgedelt lahti rebida.

    Like

    • Me Joniga kasutasime ka püksmähkmeid muidu juba 😀 Aga kuna neil BB riidekatel on trukid, siis on see jalga saamine lihtne – tead täpselt mis trukk kuhu kinni ja selle võrra lihtsam kui tavalise teipmähkmega. BB mähkmetel on kummalgi pool ka nn alumine trukk, mis tähendab, et kui need kinni ära paned, siis sisuliselt mähku juba jalas ja nende vöö trukkide kinnitamine võib toimuda ka “jooksu pealt” 😀
      Ja lahti rebimise osas on trukid ju phmt samad, tõmbad lihtsalt lahti.

      Like

  3. Väga äge! Ma oma lapsega kunagi ka proovisin mingeid sõbranna käest saadud Soome firma riidest mähkmeid ja häirima jäi see, et ilge pamp oli lapsel jalgevahel. Kuidagi väga palju tundus seda materjali sinna jalge vahele 😄 kuidas nendega?

    Like

    • Ühekordse mähkmega võrreldes natuke rohkem pampu on, aga oluline on, et riidest mähe lapsele kindlasti paras ja ma ise pigem kasutan neid suurema imavusega sisusid kui et kahte korraga, mis ka nö rohkem seda pampu tekitaks – eriti pisikesega.
      Praegu olen selle pisut suurema olemisega nii ära harjunud, et ei tundu kuidagi imelik, püksod ka samas suuruses, mis enne 😀

      Like

  4. Väga hea postitus, panen endale kindlasti asjad kirja ja hakkan vaikselt valmistuma, laps sai küll alles 3 nädalaseks ja talle sobiks pigem vist vastsündinu omad aga samas pole väga mõtet neid kuuks ajaks ainult osta nii, et ostab suuremad kohe ette ära🤔

    Like

    • Tasub proovida, olenevalt lapsest võivad need one size mähkmed ka jah suht varakult sobida. Aga saadki rahulikult kõik mitu korda läbi pesta, kuivatada ja valmis sättida ja siis proovida – edu! 😍

      Like

  5. Aitäh, väga asjalik lugu! Oleme ka arutanud ja isegi tahaks proovida, aga mind hirmutavad 2 asja, esiteks suur pamp jalge vahel ja teiseks võimalik hais. Keegi on selle mähkme suuruse kohta juba küsinud, nii et sain vastusest aru, et ikka on suurem kui ühekordne mähe, aga kuna nad on tõesti nii ilusad, siis soov proovida suurenes :). Kuidas on pissihaisuga, kas mõne aja jooksul, hoolimata pesemisest, haisu kestvalt juurde ei jää?

    Like

    • Suurusest korra veel – erinevad riidest mähkmed istuvad ka erinevalt ja imavate sisudega saab ka seda suurust mõjutada – kasutada pigem ühte suurema imavusega vs kahte väiksema imavusega – aga tglt tõesti proovi, kui mulle tunduks, et lapsel on ebamugav ja/või ta sellest nii märku annaks, siis ma siin ei kiidaks 😀👍
      Haisust – mitu olulist asja, et mähkmed haisema ei hakkaks, ka palju kasutades:
      – vähe pesuvahendit, kui panna liigselt vahendit, siis see hakkab mähkme sisse ladestuma ja vähendab imavust ning suurendab haisu võimalust, seega alati pigem vähem kui rohkem pesuvahendit.
      – piisavalt suure temperatuuriga pesu (st hea on valida need firmad, mis vähemalt 60C pesu lubavad)
      – kasutada ka loputusprogrammi (enne pesu loputus loputab imudest pissi välja ja pesu toimub puhtamas vees. Järelloputus aitab pesuvahendi jäägid välja viia.
      – kui ikkagi tundub, et mähe hakkab haisema, siis abiks mitmekordne pesu järjest (3-4), ja ilma pesuvahendita, tavaliselt on siis näha, et vesi masinas ikka vahutab ja pesuvahendit on ikkagi mähkmetesse palju jäänud.
      – kindlasti oluline ka, et imud saaks enne kasutust 100% ära kuivada

      Like

  6. Hei, rõõm lugeda, et edaspidi üsna tõenäoliselt veel riidest mähkmete (ja erinevate firmade) kohta lugeda saab;)
    Mina kasutasin riidest mähkmeid kohe oma esimese (ja seni ainukese) lapse sünnist saati. Tellisin eelnevalt erinevate firmade mudeleid u paarikaupa, et proovides lemmikud valida ning neid juurde osta. Vastusündinute mähkmed meeldisid ja sobisid hästi. Minu beebi oli üsna pisike ja one-size mudeliteni pidime mitu kuud ootama. Enne läksid kasutusse S-suuruses mudelid, lemmikuks osutus Imsevimse Two-in-One süsteem (trukkidega froteest alusmähkme ja pul-kangast pealismähkmega). Hiljem kasutasin endalegi ootamatult hea meelega eestimaise Nupsu kõige tavalisemaid volditavaid marlimähkmeid, sest need imasid hästi, kuivasid kiiresti ja olid jalas üsna õhukesed. Peale läks ImseVimse mähkmekate (seda iga mähkmevahetusega vahetama ei pidanud).
    LittleLambi 2iO oli ka päris tore, aga krõpsud maru kõvad ja nende avamine vali (mis häiris öiste vahetuste puhul). Charlie Banana taskumähe tundus alguses väga asjalik, kuni kinnitamisega probleem tekkis (sellest allpool). Pop-in AiO meeldisid ka, sisud olid väga hea imavusega (proovisin nii mikrofiibri kui kanepi oma).
    Kasutasin ainult riidest mähkmeid ja ei teadnud isegi, kus poeriiulis ühekordsed mähkmed on, kuni laps oli u 9kuune ja teda hakkasid aeg-ajalt hoidma vanaemad-vanaisad. Nad pelgasid riidest mähete jalga panemist (eks mu mähkmepark hõlmas ka väga erinevate süsteemide ja kinnitustega variante) ja kuigi ma katsusin nende tarbeks alati kõige lollikindlamad AiO mähkmed valmis jätta, tuli peagi ühekordseid püksmähkmeid proovida. Juba kõndivale lapsele oli ka minul väga raske riidest mähkmeid jalga saada. Ta lihtsalt siples eest ära. Trukkide kinnipanemine muutus võimatuks, krõpsudega kinnitused sai veel kuidagi kinni, aga neid oskas laps sama kiiresti ka lahti tõmmata enne kui teised püksid peale said. Pealegi, mida rohkem ta ühekordseid mähkmeid kasutas, seda vähem oli ta nõus nendega võrreldes paksude riidest mähkmepükstega. Nii et enne aastaseks saamist oli ta üle läinud ainult ühekordsetele mähkmetele. Mul on sellest kahju. Praegu on laps 1a 8k, käib kodus üsna hästi potil ja õnneks pole tal midagi riidest potitreeningupükste vastu (need on oluliselt õhemad kui tavalised riidest mähkmed), aga kodust välja me nendega veel minna ei saa.
    Järgmise lapsega tahan kindlasti kauem riidest mähkmeid kasutada, ideaalis lõpuni välja. Mulle väga meeldis, et kodus oli alati mähkmevaru olemas, reisimiseks tuli küll hästi planeerida, kui palju mähkmeid kaasa võtta, et jõuaks pesta ja kuivatada, aga me tulime alati kenasti toime. Ka igasugused linnas-, basseinis-, külaskäigud tegime riidest mähkmetega, väike veekindel kott mustade pükste jaoks kaasas ja kunagi polnud probleemi. Esimese lapse mähkmevarud on kõik alles, nii et tegelikult polekski järgmise jaoks midagi juurde vaja osta, aga tehakse nii armsaid uusi mustreid ja ikka tahaks jälle midagi uut ja põnevat proovida;P
    Edu! Ja jään põnevusega ootama järgmisi postitusi sellel teemal.

    Liked by 1 person

    • Minul sama kogemus, mis ülalkirjutajal, et mingi hetk oli väga keeruline riidest mähkusid lapsele jalga saada, sest ta lihtsalt ei lasknud enam panna, jooksis ära, rabeles jne. Ühekordseid püksmähkusid on oluliselt lihtsam jalga saada. Ma ei ole kunagi küll ainult riidest mähkusid kasutanud, vahepeal, kui laps oli veel alla 1 a, oli periood, kus kodus ollen kasutasime enamasti riidest mähkusid (Eesti tootajte omi) ja olin nendega rahul. Praegu on laps natuke alla 2 a ja enam ei kasuta riidest mähkusid üldse, üritame potil hakata käima. Järgmise lapsega plaanin küll riidest mähkud uuesti plaani võtta, seetõttu oli tore Su postitusest lugeda ka nende wet kottide kohta ja rohkem eri sisude kohta. Aga minu meelest on nende mähkudega nagu ka näputoiduga, ei pea proovima rangelt ainult näputoitumist, meie tegime näputoitumist ja püreesid üheaegselt, sama on ehk ka riidest mähkudega. Kuigi kõigi keskkonna sõbralike aspektidega olen nõus:)

      Like

      • Absoluutselt nõus. Ma ise ju ka arvasin, et alguses äkki aind päeval ja kodus kasutame ja et kui ikka vaja siis ühekordsed jalga – et ma ei paneks end mingi “põhimõtte lõksu”. Eks alustada ka lihtsam kui jätad nö varuvariandi õhku. Aga hetkel meil lihtsalt pole vajadust ühekordsete järgi Jonil – ei öösel ega kodust väljas, erinevateks olukordadeks katsetan siis eri süsteeme ka, et kas ja mis mugavam.

        Like

  7. Väga lahe, et nii pisikesega riidest mähkmeid kasutad! Nii tubli oled! Olen oma kolme lapsega riidest mähkmeid hakanud kasutama umbes 9-12 kuu vanuses. Loen siit, et nii mitmed on loobunud riidest mähkmete kasutamisest, kui laps enam mähkmevahetuse ajal paigal ei püsi. Kasutan hetkel aastase lapsega Milovia taskumähkmeid ja need on nii venivad, et saab väga lihtsasti ka pükstena jalga tõmmata. Kindlasti on veel teistelgi tootjatel selliseid mõnusaid taskumähkmeid, mille trukid saab enne kinnitada ja alles siis lapsele jalga panna. Head avastamisrõõmu selles värvikirevas mähkmemaailmas!

    Like

    • Mu meelest mida varem alustada seda lihtsam on 😀 Ja kui prügikogustele mõelda, siis ka pisematega kuluks ühekordseid igapäevaselt rohkem ehk toodaks rohkem prügi.
      Aga jah, peaks proovima kuidas BabaBoo taskukad eelkinnitades jalga saab 🙂

      Like

  8. Kas oskad soovitada algajale , et millise firma omasid esimesena proovida. Endale on silma jäänud just totbots. Ehk teed eraldi postituse erinevate tootjate mähkmetest ja nende erinevustest. Märkasin instagramis, et sul päris mitmed erinevad kasutuses. Meie piiga saab 4 ja poole kuuseks ja juba ammu plaanin proovida.

    Like

    • Hei! Mina tegelt alustamiseks soovitaks seda sama BabaBood – hea hinna-kvaliteedi suhe, kohe kaasas iga mähkme kohta kaks imu, mis on päris tõhusad (päeval nt kasutan oma kohe neljasel Jonil ainult ühte heledat sisu), mähkme sisepind hoiab kuiva, lisaks on saada hea valik sama firma erinevaid suurema imavusega sisusid.
      Totsbotsilt on meil 3 erinevat kasutuses – AIO (easyfit) ehk kõik ühes mähe, mis on küll mugav, aga kuna kogu mähe koos sisuga on ühes tükis, siis see kuivav reaalselt igaviku (sama aja jooksul saavad kuivaks kaks laari bababoosid 😀 ). Sisepind ei ole kuiva hoidev – osasid see ei häiri, aga ma pigem selline, kes siis lisaks fliislapi paneb. Totsbots Peenut on kaks ühes mähe – kate ja trukkidega sisse kinnituvad imavad sisud, kuivab kiiresti ja istub hästi, aga ei ole ka kuiva hoidva sisuga. Ja siis on meil Tosbots peenut wrap kate ning bamboozle vormiõmmeldud sisu – see sisu on nagu ise mähe aga üleni imavast bambusest ja kate käib sinna peale, paljud öösel kasutavad, aga see kuivab ka igaviku ning kuiv naha vastas pole – aga lapsi vist eriti ei häiri kui sellega ka öö läbi magavad.
      Kui nende easyfit aiode peale tahta oma varu üles ehitada, siis peaks neid väga palju olema, et pesu ja pika kuivamise ajal puudu ei tuleks.

      Like

      • Saime oma esimesed mähkmed kätte ja pestud. Nüüd tekkis ka paar küsimust. Kas teil Jonil on mähe ka nö kõrguse osas väiksemaks reguleeritud või mitte. Meie Iiris kohe 5 kuud ja 7,5 kg ning 68 cm. Oleme proovinud nii ja teisiti ja hetkel ei näegi väga põhjust seda mähet lühemaks teha. Teiseks see, et kas hetkel ka mähkmepaberit kasutate?
        Veel oleks põnev lugeda kunagi postitust mänguasjadest. Seoses jõuludega saaks ehk ideid. Meil suuremad lapsed 4,5 ja 2,5 aastased. Praegu mõttes osta mõni brain gamesi mäng või grapati/ grimmsi asi. Aga kuna need kõik küllalt kallid, siis peab veel mõtlema.
        Ja veel tuli meelde, et kas teil lastel ka talvesaapad barefoot põhimõttel. Et kas on olemas sellised, mis oleks tõesti ka soojad ja vettpidavad?

        Like

      • Jonil sarnaste mõõtudega on mähe selles keskmises suuruses, proovisin huvi pärast ka Jennile ühte, temale on max suuruses paras.
        Seni kuni ainult rinnapiima toidul Jon, ma mähkmepaberit ei kasuta ja isegi neid fliisist lappe enamasti mitte, sest see kaka on veel vesilahustuv ja vedel ja seal poleks midagi eraldada. Lisatoiduga alustades võtame kasutusele paber – kui tean ette ta kakamise aega või fliisist lapid kui ei oska ennustada – sest paber ise läheb pissiga niiskeks ja siis on juba väikse sortsu pärast häda majas 😀
        Mänguasja postituse võtan plaani, meil neid smartgames mänge päris palju mõni parem kui teine 🙂
        Talvesaabaste osas olen sama nõutu kui paljud teised 😂🙈 Hetkel käivad siiski Bogsidega. Kuna talvisel ajal jalanõudes veedetud aeg on tegelikult pigem siiski väike, siis esimesele kohale sean selle, et oleks soe ja kuiv ja siin kohal ilmselt teen barefoot põhimõtete osas mööndusi just talla painduvuse osas, varbaid kokku ei tahaks pressida. Kaalumisel ka mõned Plae mudelid, aga sel aastal neil need kuidagi väga tüdrukute stiilis. Wildling oleks ka hulljulge samm, kuna seal peaks tallad ise liimiga üle tegema ja ma ei tea, et mis need jalanõud laste jalas siin kliimas teeks, samas ega kui ei proovi, siis ei saagi teada 😀

        Like

Leave a comment