Riidest mähkmed: öised lahendused

Ma ei teagi miks paljudele öösel riidest mähkmete kasutamine kuidagi ekstra hirmutav tundub. Tõele au andes, ma ka ise ju kahtlesin alguses, aga kuna me tegime selle ülemineku paberilt riidekatele kohe 100%, siis ei olnud ka liiga palju aega põdeda. Midagi kahetseda ka pole.

Toimiva öise lahenduse leidmine sõltub kindlasti lapse vanusest, tavapärastest öistest pissikogustest ja sellestki, kas ja kui tihti laps öösel sööb. Minu isiklik arvamus on, et kui ma öösel mitu korda last toidan, siis on ok vähemalt korra ka mähe ära vahetada seda eriti kui tundub, et laps on jõudnud palju pissida – mulle on lihtsalt pisut vastumeelne, et kui ma ise olen ärkvel, et siis sellest hoolimata võtan toitmiseks ja panen uuesti magama lapse koos pissipambuga (vahet pole kas paber- või riidestmähkmed).
Need õnnelikud, kelle laps sööb ehk vaid korra kui sedagi, on aga soov leida öö läbi kestev mähe igati loogiline.

Oleme nüüdseks katsetanud palju erinevaid variante öömähkmetena ja jagan siin siis mõtteid, et miks ja milline lahendus on meeldinud või mitte nii väga meeldinud.

img_9869

Ülevalt alla: Pop In V2, Grovia ONE, Baba Boo (kanep+tume bambus sisudega), Totsbots Bamboozle koos Peenut wrapiga, Petit Lulu väiksem vormiõmmeldud mähe villapükstega ja Petit Lulu suurem variant PUL pükstega

Alustasime öösel BabaBoo taskumähkmetega, sel lihtsalt põhjusel, et meil polnudki muid mähkmeid üldse. Kuna ma vahetasin vähemalt korra öösel mähet või isegi kaks (Jon oli siis ju vaid 3-kuune ja sõi tihti ja palju ja pissis palju), siis piisas, kui kasutuses oli lihtsalt tume bambussisu.
Kuna see tume sisu oli meil ka päeval lemmik käruunede ajal, siis tekkis soov ööseks midagi muud leida. Soovitavalt ka tõhusamat.
Esimene katsetus kanepisisuga ei olnud just edukate killast, sisu oli pärast sissetöötavaid pesusid (ja neid oli vist vähemalt 5) kahtlaselt kange ja ei olnud üldse mõnus sinna taskusse toppida. Kuna kanepiimu tõmbab pesus ka kokku siis jäi see sinna taskusse naljakalt väike. Kogusin end veidi enne uut katsetust ja siis proovisime uue hooga.
Nimelt tasub kanepiimu pärast pesu ja kuivamist korralikult pehmeks mudida (mina lihtsalt natuke rullin või väänan seda). Ühtlasi ei kasuta ma seda enam ühe sisuna vaid koos mõne teisega. Kõige tõhusam ja tõesti vabalt öö läbi (meie puhul siis ca 00-08) kestev variant on BabaBoo kanepiimu koos tumeda bambusega. See ei jää väga suur pamp ning kuna imud on kõik taskus, siis lapse vastas on kuiva hoidev fliiskiht – ideaalne! Boonusena on kõiki neid BabaBoo osasid võimalik ju ka päeval kasutada ehk siis täpselt nii ja siis kui vajadus – seega kui tundub, et öösel neist enam ei piisa, siis ei jää need kuskile niisama seisma. Kuna kanepiimu kuivab suhteliselt kaua, siis kindlasti peaks neid olema kaks või isegi kolm, kui tegu oleks ainsa öölahendusega, siis jõuab pesta ja kuivada ja kasutada.

img_9860img_9856

Puhtalt öiseks kasutamiseks sai ostetud ka Totsbots Bamboozle, mis on vormiõmmeldud sisemähe ehk siis mähe on üleni imavast bambusest, kuna tegu on üleni imuga peab seda alati kasutama koos kattega. Meie valikuks sai selleks tarbeks Totsbots Peenut wrap.  Bamboozle ei ole mu lemmik ja selleks ei ole mingit otsest põhjust. Jah, imab hästi, meil hetkel size 2 kestab terve öö, aga kuna Jon on pigem niiske olemise suhtes tundlikum, siis pean ma pambu sisse lisama ka fliislapi ja nii saab neid kihte üsna mitu. ma ise arvan, et seda tüüpi sisemähkmed saavad rohkem sõbraks siis, kui laps hakkab öösel pikemalt järjest magama ja on vaja sellist max imavust. Kuna sel Bamboozle sisemähkmel on  üsna tihedalt hoidev kumm, siis miinusena on sealt pisut tüütum näiteks kakat välja pesta (tasub kindlasti loputada) ja selles osas hoolas olla – see on teema muidugi vaid neil, kelle laps öösel kakama kipub. Teine miinus on kuivamisaeg ehk üsna julgelt võib arvestada Bamboozle kuivamiseks 24h enne kui saab uuesti kasutada. Seega, kes neid soovib ösiti kasutada, siis tasub neid vähemalt 2-3 omada, et jõuaks pesta, kuivatada, kasutada. Max imavuse saavutamiseks tahab Bamboozle pesusid koguni ca 10. Plussina võib aga mainida, et pamp kui selline ei jää väga suur, kuna imu on just nagu kogu mähkme peale ära jaotatud, mitte mitmekordselt ainult jalgevahel. Kui Bamboozlet ma päeval niisama ei kasutaks, siis samas Peenut katteid saab kenasti ka muul ajal kasutses hoida – seda kas trukkidega sisse kinnituvate originaalsisudega või mõne muuga – sobivad sinna üsna paljud variandid.

img_9862img_9861

img_1057

Totsbots Bamboozle ja BabaBoo kuivemat tunnet hoidev fliislapp (kollane)

Grovia ONE – selle mähkme puhul on tegemist kõik ühes mähkmega, aga imud ei ole mähkme külge õmmeldud vaid kinnituvad sinna trukkidega – nii saab valida ka, et kui palju imusid kasutada ja sellega imavust reguleerida.
Kuna see mudel on paljude lemmik just öömähkmena, siis võtsime ka meie selle omale kasutusse just selle sihiga. Õige imavuse saavutamiseks võiks teha vähemalt 4-5 pesu, ma kasutasin sel ajal siis seda mähet ka Jonil päeval, lihtsalt et ei teeks nö tühipesusid ja saaks kasutust.
Ööks läheb see alla koos kahe sisuga ja kestab hommikuni küll, kuigi suurema pissiga öödel mulle viimasel ajal tundub, et see mähe on vahel hommikuks juba nii märg, et hakkab Jon seepärast nihelema, aga see on tõesti siis juba päris hommikul. Samas on see ikkagi üks neist variantidest, mida kasutame tihti.
Kuivab keskmiselt, puhastada pigem lihtne.
Suurim boonus Grovia ONE mudeli juures on see, et saab ise valida, kas soovid kasutada trukke või krõpskinnitust. Mõlemad variandid on kohe kaasas. Krõpsud on eriti head siis, kui laps on sellises suuruses, et pole nagu päris täpselt parajat trukisuurust, siis saab krõpsudega kinnitada nii nagu vaja. Krõpskinnitus käib mähkme küljest kõige täiega ära ja see on eriti hea pesemise ajal, sest siis pole ohtu, et see kuskile mähkme külge end haagiks.

img_9863

Petit Lulu – sisemähkmed ja mähkmepüksid (ostetud mahkmed.eu, kus varud hetkel täiendamisel). Sisemähkmed on sarnased Bamboozlele ehk siis üleni imavad, aga kahe suuruses ning suurem variant lausa kahe lisaimuga, kuiva tunde jaoks tuleb lisada fliislapp vastu last. Mu hinnangul on mõlemad variandid tõesti üliimavad ja sobilikud ka suurtele pissijatele. Kuivavad sellele mähkmetüübile omaselt kaua ja sissetöötamiseks vajavad eelpesusid, aga kui see töö ära teha, siis saab endale tõesti korraliku imavusega mähkmed, imavamad kui meie kasutses olev Bamboozle s2. Nende öine suurem suurus on ka päris suure kasvuruumiga, seega peaks andma kaua kasutada.
Katteks võtsime ka sama firma PUL kangast veekindlad püksid pehmete fliissoonikutega ning villapüksid. Mulle tunduvad endale need villapüksid mõnusamad, aga NB! need tuleb enne esmakordset kasutamist lanoliiniga läbi leotada, et muuta need veekindlaks. Kui seda teha piisavalt ja teatud aja tagant uuesti, siis tõesti, need püksid ei leki ja ei vaja ka igapäevast pesu, piisab kui saad nt õue tuulduma panna aegajalt. Villapüksid on mõnusamad ka seepärast, et need ei sahise ja on hästi pehmed seega öösel voodis meeldivamad kui ehk PUL materjal. Naturaalne ka.
Küll aga on taolised püksid taas parimad kasutada neile, kes öösel kindlasti mähet vahetama ei pea, sest kui keset ööd ja näiteks voodis tahta lapsel kirelt mähe ära vahetada, siis on püksid pealt võttes seal all läbi märgunud sisemähe ja vaja kindlasti midagi selleks ajaks alla panna ning kogu seda sahmimist minu jaoks rohkem kui kattega, mis on trukkidega või krõpsudega avatav. Samas võib see eelistus muutuda kui Joni magamismuster muutub.

img_9854

Max suurustes vasakult Petit Lulu suurem suurus, Petit Lulu väiksem ning valge Totsbots Bamboozle

img_9855

Petit Lulu mähkmete kõrval tundub Bamboozle üsna õbluke

img_9868

Vasakul villapüksid ja paemal PUL materjalist püksid, mille sisse käivad vormiõmmeldud mähkmed

Parim tõestus, et eelistused võivad muutuda on Pop In V2 kõik kahes mähe (meil tellitud mahkmed.eu lehelt, aga seal hetkel otsas ja varud täiendamisel), mis mõni kuu tagasi ei äratanud sooje tundeid, seda siis päeval kasutades – pamp jäi suur ja kuidagi pussakas ja kuna lapse vastas on bambusest sisud niisked, siis vajas kasutamiseks ka fliislappi. Sisud kinnituvad omavahel ja katte külge trukkidega ja eks ta paras lego tundub.
Hiljuti andsin siis uue võimaluse, otsustasime proovida koos öösisuga, mis käib päevasisudele ümber. See imude kogus tundub veidi ulme ja natuke hirmutav, aga samas see öösisu, mis saab kinnitatud ümber tavasisude hoiab selle kõik erit kompaktsena ja mähet alla pannes ei olegi seda mega pampu, mis varem häiris.
Öösisul on keskel ehk siis enim lapsega kokkupuutuval alal fliispind ja seega tunne kuivem, imavus super ka suurema pissijaga ning topelt jalakummid hoiavad lekked kindlalt ära. Krõpskinnitus annab võimaluse kinnitada mähe täpselt nii tihedalt kui vaja ja kõige selle tõttu ongi sellest lahendusest saanud üks öiseid lemmikuid (kuigi veel mitte väga ammu tagasi kaalusin selle mudeli müüki 😀 ). Arvestama peab, et sisude kuivamine võtab siiski pea päeva, nii et kui selle lahenduse peale minna, siis vähemalt sisusid võiks olla paar komplekti (saab lisaks osta), sest kate ise kuivab pigem kiiresti.

img_9859

img_9858

Oranžid sisud nö päeva omad ja mähkmega kohe kaasas, hall sisu on öö oma ja tuleb lisaks osta

img_9857

Eks see öiste mähkmete leidmine on ka ikka katsetamine, aga vabalt võib olla, et ka kohe esimene variant töötab ja selle juurde jäätegi ning vajadus millegi muu järele tekib alles lapse kasvades.

img_1018

BabaBoo taskumähkmega

 

7 thoughts on “Riidest mähkmed: öised lahendused

  1. Meie neljakuuse jaoks on parim öölahendjs olnud Totsbots, aga ta ärkab ka juba mõnda aega öösel vaid korra, kuigi on rinnalaps. Meil on tõesti öö otsa üks mähe. Lisaks Totsbotsile on meil tagavaravarjandina olemas veel ka Popolini Knitted Terry, mis ka terve öö vastu peab (kuid on kobakam, seetõttu ka vaid tagavaravarjant ajaks kui kõik Totsbotsid pesus juhtuvad olema).

    Like

  2. Kirjutasid Grovia Onei puhul “Ööks läheb see alla koos kahe sisuga ja kestab hommikuni küll“. Kas need in originaalis kaasas vôi see teine, lisasisu, mingi muu firma oma?

    Like

  3. Põnev lugemine! Aitäh! On mille üle mõelda.
    Seni olen öösel kasutanud pabermähkmeid, sest on tundunud kuidagi …lihtsam. Aga muidu olen mõnda aega mõelnud, et minna ikka 100% riidest mähkmetele üle. Mõnel korral on laps magama jäänud nii, et kui päevane mähe tumeda bambussisuga on all. See variant on tegelikutl lekkimata vastu pidanud küll(kui laps on hommikuni maganud, muidu olen poolest ööst ikka pabermähkme alla pannud), aga just see sama hommikune nihelemine! Isegi siis kui varahommikul panna riidest mähe, siis tuleb see nihelemine. Ei tea, milles asi. Aga andsin hea idee proovida tumedat sisu koos kanepiga. Mingil kummalisel põhjusel pole ise sellele tulnud.

    Vormi õmmeldud sisemähkmed tunudvad väga põnevad lahendused! Olen mõelnud – isegi ostukorvi pannud ja siis ikkagi ümber mõelnud. Miks ei teagi. Järsku pelgan seda, et lapsel on see niiske pamp ümber. Isegi siis kui fliislapp sees, siis küljed on ikka vastu ihu ju? Joni see ei sega?
    Võrdlus pilt Petit Lulu ja Bamboozle omadest on muidugi väga hea ja informatiivne! Aitäh! Kas sa Little lamb omi oled ka proovinud?

    Like

    • Proovi! Ma olen aru saanud, et ega neil vastu hommikut ongi uni juba pinnapealsem ja lõpuks polegi vahet, mis mähe all.
      Samas, seda nihelemist on olnud groviaga, aga mitte teistega.
      Bamboozle sees see fliislapp katab tglt väga suure osa ära ja meie muidu niiskuse osas väga tundlik Jon, magab sellega nagu miška 😀
      Littlelambi proovinud ei ole ja kuna need olemas olevad on niii tõhusad, siis ilmselt väga proovima ka ei tõtta 🙂

      Like

  4. Hei 🙂 Mul laps 1a9k ja päeval on mähkmevaba. Samas öösel kasutame veel mähkmeid, sest ta ei ärka häda peale üles. Mis arvad, kas meil oleks ka veel mõttet riidest mähkmete peale mõelda? Ei taha talle ùldse enam neid kilemähkmeid panna, samas magamiseks midagi veel on vaja. Oskad sa midagi ka nii suurele lapsele soovitada? Aitäh! 🙏

    Like

    • Hei!
      Vormiõmmeldud mähe ja kate peale ehk siis nt Totsbots Bamboozle + Peenut kate, kuna need kuivavad ca 24h, siis neid Bamboozleid võiks olla 2-3tk, katted kuivavad paari tunniga kui sedagi ja neid võib ka 1 või 2 olla. Bamboozlest veel imavamad suurtele lastele on Petit Lulu vormiõmmeldud mähkmed, kõiki neid on mahkmed.eu lehel olemas.
      Kui tahad, et lapsel oleks siiski kuivem tunne, lisa lapse vastu fliislapp (ka seal lehel olemas).

      Like

Leave a comment