Baby gear ehk neljanda lapse kraam

Kõige selle viiruse hulluse keskel, millest on saanud meie argipäev teadmata ajaks ei saa me siiski unustada, et õige pea on ju neljas beebi juba meiega. Võiks arvata, et tema jaoks polegi pidanud midagi varuma ja kõik on eelnevast kolmest alles, aga paraku olen ma olnud see tüüp, kes esimesel võimalusel väikseks jäänud riided jms asjad ära andis ja müüs – seega suuresti alustasime ikka algusest.

Küll aga on kolme lapsega lisandunud nii palju kogemust, et asju ostes on tekkinud omad lemmikud, et vajadused on tõestanud mis on abiks ja mis lihtsalt kodus ruumi võtaks, et ebavajalikku järjest vähem ja neid tõeliselt häid asju siis rohkem.
Arvestades, et eesolev aeg ei saa väga paljude jaoks majanduslikult just kerge olema, soovitan ka beebi/laste asju ostes mõelda – millised on vajadused ning samas meeles hoida, et kvaliteetsem asi peab vastu mitu last, multifunktsionaalset asja saad kasutada kauem ja et odav ei pruugi lõppkokkuvõttes tulla odavam.

Alustuseks riided – nendega tõesti alustasingi nullist, sest päris väikseid asju meil midagi Jonist alles ei olnud, küll aga sai mulle Joniga selgeks, et Polarn O. Pyret bodyd ja püksid on beebieas ühed mõnusamad, praktilisemad ja vastupidavamad. Nii ongi uue beebi puuvillastest riietest julgelt 90% (kui mitte rohkem) just Po.P kraam, esialgu varutud põhiliselt 56 suurust, mis neil kestab kenasti 62 suuruseni, kuna valinud olen sellised bodyd, millel kaks trukirida ning ka käised pikemaks keeratavad, pükstega sama lugu, sellised, millel sääred võimalik kenasti üles kerida (mitte niisama pahupidi) ja kandmisaeg hästi pikk.
Kui vahepeal mõtlesin, et ehk olen koguse mõttes liiale läinud ja et alati saab ju jooksvalt juurde osta, siis praegu on mul pigem hea meel, et asju väikse varuga – me keegi ei tea, kuidas see hetkeolukord areneb, mis saab ning isegi asju netist tellides on tarneajad pikemad kui varem.

IMG_6678

Bodyd, millest enamus nö kaks suurust kantavad

IMG_6679

Püksid, millest enamus ka kaks suurust kantavad, see esiplaanil mudel on mu lemmik

IMG_6691

Paar dressikombet, jahedamaks ajaks

Eraldi kategooria riietes on meriino, siidi ja siidi-villa riided. Pean tunnistama, et kui neid hakkasin ostma, siis hetkeks oli isegi tunne, et issand, kas neid puuvillaseid üldse lapsele selga panengi kui need villa ja siidi asjad on nii nii pehmed ja mõnusad, kuidagi oma olemuselt sellised õrnale beebile sobilikud.
Olgugi, et tulemas on mai beebi, siis on nii meriino kui siidi-villa asjad täiesti sobilikud ka suvi läbi kandmiseks ning kui juhtub olema ja tulema erakordselt soe kevad-suvi, siis siidi riided on selleks üldse kõige sobivamad ja aitavad ülekuumenemist vältida.
Firmadest olen eelistanud Joha, Cosilanat ja Alkenat (siid). Joha puhul sai määravaks see, et leidsin oma lemmik toonides püksid ja mütsid neilt ja kuna meeles mõlkus juba ka kevadine perepilt, kus lapsed võiks kõik omavahel mätšida – nii said samas toonis püksid ja siidi-puuvilla-villa särgid ka suurematele ostetud.
Kui püksid pigem Johalt, siis mitmed bodyd ja pluusid ostsin Cosilana omad – pluusid siis selleks, et nii hea lihtne mähet vahetada ja ka nii hea lihtne ainult pluusi ja mähkmega hoida kui peaks väga soe olema. Arvestades, et kasutama hakkame riidest mähkmeid, siis on tore kui alati ei pea seda ilu pükste alla peitma 😀

IMG_6683

Joha ja Cosilana kraam, villa-siidi ja vill/siid/puuvill

IMG_6684

Joha meriino ja vill/siid

IMG_6686

Beebi esimese komplekti kandidaadid

IMG_6687

mu lemmik toonid Johalt

IMG_6688

siidi bodyd Alkenalt (tasub teada, et nende bodyde puhul on suurused reaalselt number paar väiksemad

Ja mütse on ka sellele beebile kogunenud rohkem kui üks – no, et saaks pükstega sobiva outfiti kokku panna näiteks, aga tegelikult on mütse erinevas suuruses ja paksuses ja materjalis. On soojemad villased, õhemad siidi-villa segu ja ka suveks hästi sobilikud bambusest mütsid. Suvele mõeldes leidsin ka täiesti super ägeda linase mütsi, millel sees õhuke puuvillavooder ning eriti praktiline nokaga lõige – see nokk kulub hästi ära kui last linas või kandekotis kanda, et päike talle silma ei paistaks. See linane müts on Briar Baby firmalt ja neil on üliägedaid suvemütse, kuid kuna tegu USA firmaga, siis parim valik neil oma poes, kust tellimine paraku tolliga muidugi.

IMG_6287

Ülemises reas meriino, siidi/villa ja hall vill/siid/puuvill mütsid, alumises reas sinine ja valge bambus, keskel puuvill ning ääres linane

IMG_6290

Linasel Briar baby mütsil sees õhuke puuvill

Riiete juurest edasi minnes on valmis ka turvahälli soojakott, mis ideaalselt kasutatav ka vankrikorvis. Selleks on meil Easygrow Lite turvahälli soojakott, mis on õhuke, pehme aga samas piisav nii kevadel kui ka jahedal suvel või suveõhtul. Paljud arvavad, et suvel küll soojakotiga midagi teha ei ole, aga kas või eelmise aasta kogemus Joniga näitas, et täitsa südasuvel juulikuus magas Jon õues just õhukeses soojakotis, sest paraku-paraku ei  ole me keegi eriti vingete ilmaennustajate annetega siin maailmas ja vabalt võib olla, et suvi on kohati sama nagu talv. Ja üldiselt järgneb suvele ka sügis jne nii et kasutust saab see soojakott piisavalt.

IMG_4307

Õhuke Easygrow Lite turvahälli kott

IMG_4313

Ja see turvahälli soojakott sobib imehästi ka vankrikorvi (ostetud babyshop.ee, sooduskoodiga lifeatlucky13, saab soodsamalt ka)

Käruks on meil Uppababy Vista, mis kasutatav nii ühe kui kahe lapsega ning seisulauaga ka kolme lapsega. Oleme seda käru kasutanud nüüd juba mõnda aega ja armastus selle vastu ei lahtu. Pikemalt kirjutasin meie Vistast siin postituses, vahepeal on muutunud siiski käru värv, kuna otsustasin, et musta asemel eelistan siiski seda hallikassinist tooni ja pruune nahkdetaile.

IMG_6617

Siin pildil õigem toon kärul (tooni nimi Gregory), istmes Voksi Sky Light kevad-sügis soojakott

IMG_6966

Uppababy Vista beebikorviga

IMG_6971

ja meie Vista kahe lapsega kasutamiseks valmis

Nö mähkmekotiks aga ka mulle muul moel igapäevaseks kasutuseks valisin ja vaagisin seda otsust pikalt, aga ostetud sai Fjällraven Totepack No 1 Small. Selle koti suurim pluss on võimalus seda hästi lihtsalt kasutada nii õlakotina kui ka seljakotina, sees on kaks sahtlit ja lukuga väike sahtel ning peal veel eraldi lukuga osa. Me oleme sama firma seljakott varsti 6 aastat kasutanud ja jätkuvalt rahul seega usaldan kvaliteeti. Kuna Fjällraveni puhul liigub ka palju fake tooteid lambi lehtedel, siis kes tahab oma tootes kindel olla, siis soovitan otse Fjällraveni lehelt tellida või ametlikelt edasimüüjatelt.

IMG_6076

õlakotina pikemad rihmad ja käes kandmiseks lühemad sangad

IMG_6074

seljas kandmiseks saab õlarihma kaheks jagada

Ilmselgelt on plaan ka palju lapsekandmist rakendada, et siin kõigi heaoluga arvestades saaks ka vajalikud asjad tehtud. Selleks puhuks on minu nn kandmisarsenal muidugi keskmisest omajagu suurem ja seda järgi tegema ei pea 😀 On nii pikad kootud linad, mis kindla peale minek, kuna need on kasutatavad sõltumata beebi suurusest ehk siis kohe päris algusest. Selle beebiga tahan proovida ka kohe rõngaslina, sest Joniga osutus see ühel hetkel mega mugavaks, aga vastsünidnuga kasutamise kogemust seni pole endal olnud. Rõngaslinasid on ka erinevaid, alates puuvillast kuni jaapani siidini välja. Kandekottide puhul ootan ma enim ilmselt kolme mudeli kasutamist (kindlasti kasutan tegelikult oma suurest kogust väga paljusid erinevaid lisaks) – Limas Flex, sest see peaks sobima hästi juba päris pisikesele beebile(3.5kg/56cm või reaalselt veidi varem) ja võimaldama üsna linalaadset asendit beebile, Integra baby suurust (s1), kuna see on minimaalse materjaliga, hästi “olematu” vööga, mis kõhtu võiks rõhuda ja täiesti ebareaalselt lemmiku mustriga. Ja kolmandaks Artipoppe Zeitgeist kott, mis mul valitud puuvilla ja linase segust, mõnusalt pehme ja julgen öelda, et luksuslik – hind muidugi ka sellel mudelil vastav, aga mulle tundus, et peale nelja lapse sünnitamist olen ma emana seda argipäeva luksust väärt (ps, kes tunneb, et ka temale on just see AP kott või lina vajalik, siis saan jagada ka linki, millega 50€ soodsamalt ost teha).

IMG_6973

oma aega ootamas punane Soul Slings 100% linane pikk lina, hall Artipoppe, mis ka linasega, ruuduline puuvillane Oscha rõngaslina, sinine puuvillane Kokoro rõngaslina ning peal Artipoppe jaapani siidiga rõngaslina

IMG_6640

On vist ilmselge, et mulle see soe kullakarva toon meeldib

IMG_6975

Integra kandekott, olematu vööga ning risti kantavate õlarihmadega, tehtud kandelina kangast

IMG_6974

Limas Flex, mis samuti kandelina kangast tehtud, pehme ja mõnus

IMG_6822

Ja Limas Flex veel täiesti kenasti kasutav väikest venda ootava Joniga

IMG_5590-1

Minu argipäeva luksus ehk Artipoppe Zeitgeist kandekott Oat toonis. Ka sellega saab beebi saabumiseni edukalt praegu nt Joni kanda, seega kasutusaeg mõistlikult pikk. rihmad kantavad ainult risti seljal

IMG_5521

Need detailid…

Joniga lamamistooli me põhimõtteliselt ei kasutanudki, olgugi, et mõnel hetkel sellele tegelikult mõtlesime, aga siis tundus juba nö hilja seda ostma hakata ja nii ta jäi. Nelja põnniga toimetades oli nüüd siiski see asi meil nimekirjas kindlal kohal. Kui esimese hooga mõtlesin BabyBjörni toolile, mis meil ka kunagi varem olnud, siis uurides alternatiive, otsustasime sellest sel korral loobuda.
Leidsime midagi multifunktsionaalset ja meie koju ning vajadustega hästi sobituvat – ja selleks on Vaggaro.
Vaggaro puhul said mõned omadused eriti määravaks. Esiteks on see maast kõrgemal, see teeb beebi olemise meie peres veidi ohutumaks, keegi ei saa talle peale kukkuda või hooga selga joosta, ühtlasi on hea sellega beebi nt köögitoimetuste juurde võtta ohutult – ei ole vaja tooli lauale tõsta (mida tõesti ei peaks tegema) , et laps paremini näeks, mis tehakse. Samamoodi on mõnus nõnda veel peretoidust mitte osa saav beebi söögi ajal perega ühise laua juurde tuua.
Vaggaro puhul on max lahe veel see, et ühe ja sama jala peale käib nii “hälli”, lamamistooli kui ka söögitooli kangas. Kõige hoiustamine võtab eriti vähe ruumi ja kokku pakitult on see väikse seljakoti sees kaasas kantav, kaaludes seejuures alla 2kg. See oli nö viimane argument meie jaoks, et saaks selle sügisesse plaanitud reisile kaasa võtta. Oh jah, selle reisi toimumisse ma täna eriti ei usu, aga ehk kunagi hiljem, saame oma Vaggaro kaasa haarata, et mugavalt ka reisil beebiga toimetada, seniks teeme seda kodus. (Kes omale ka seda soovib, siis koodiga lifeatlucky13 saab babyshop.ee ostes soodsamalt).

IMG_6661

Vaggaro lamamistoolina

IMG_6666

Siin näha erinevaid kasutusvõimalusi

IMG_6667

kogu tool mahub siia kotti

IMG_6676

päevahällina

Rääkides vajalikust ja ebavajalikust ning kogemusest, siis võrevoodit ei olnud meil Joniga (kuna teised ka seal magada ei armastanud) ning ei plaani seda ka nüüd osta. Plaan on beebi kaissu magama võtta nagu teiste lastega tegime, aga, et mõnede päevauinakute jaoks on siiski vaja kindlat kohta ja meie laste bande juures diivan või mängumatt maas seda ei ole, siis mingi variandi pidime mõtlema. Aga sellega läks sel korral lihtsalt, sest Joni beebieast on meil olemas Phil&Teds reisivoodi, mis on piisavalt väike ja “märkamatu”, et ka igapäevaselt elutoas kasutada või maale minnes (kui see võimalus jälle ohutu on) kaasa haarata või no kui reisimisega mõneks ajaks tuksis, siis isegi suvel telkima minnes (kui see võimalus eksisteerib) võiks beebiga see tore asi olla, mis mugavamaks elu teeb. Beebiga kasutamiseks vajalik eraldi osa sel juurde osta – leitav siit.

IMG_6957

See P&T reisivoodi sai meil Joniga palju kasutust ja ilmselt saab nüüdki

Ja no riidest mähkmed. Ma ei oska sõnadesse panna seda rõõmu ja rahulolu, et me Joniga selle maailma ette võtsime. Nüüd neljandaga on kindel plaan alustada riidekatega kohe sünist peale. Praeguses ebakindlas maailmas on mu meelest ka parim aeg kaaluda neile üleminekut – ei pea käima regulaarselt poes mähkmeid ostmas, ei tekita suurt hulka prügi, mida peab käima tihti välja viimas ja ei lähe raisku nt vales suuruses ette ostestud mähkmevarud, mis üleöö väikseks jäävad.
Kuna nüüd alustame päris alguses riidekate kasutamist, siis ostsin juurde ka vastsündinu suuruses mähkmed, suuremad on meil olemas ja praegu Joniga kasutuses. Vastsündinu omasid ei pea ka ostma nii palju kui minul on ostetud – kuna minu kogused on natuke seotud siiski ka sellega, et katsetada eri firmasid ja anda hiljem tagasisidet uutele kasutajatele, et mis võiks olla mõistlik ja end tõestanud valik.
Kes aga kuskil alustada ei oska, siis nt pikemalt olen kirjutanud Bare and Boho (vastsündinu) mähkmetest siin postituses(neile kehtib ka jätkuvalt babyshop.ee ostes sooduskood lifeatlucky13).

IMG_6706

Meie vastsündinu kogu

IMG_6707

Nii ilusad ja ägedad mustrid

Lõpetuseks veel väike ülevaade beebi jaoks ostetud tekkidele ja musliinidele. Marlisid-musliine olen ma üldiselt kasutanud imetamise ajal ja ka kärus ning voodis lapsele pea all, et välja tulev piim püüda. Musliine on nii puuvillaseid kui ka bambusest, kes tahab max pehmeid, soovitan bambusest variante.
Tekke on ka mitmeid, õhukeste variantidena Aden+Anais bambusviskoosist tekid ja Limase puuvillane õhuke tekike (mille märtsis saab Limas Flex kotti ostes omale kingituseks kaasa valida 😉 ) ning siis paar natuke paksemat kootud tekki, mis ka puuvilla ja bambuse segu. Bambuse sisaldus teeb ka need kootud tekid pehmemaks ja siidisemaks ning ka pärast masinpesu ei tõmba tekid kangeks nagu mul tavaliselt taoliste kootud puuvillastega on juhtunud. Sellised kootud tekid leiab siit.

Napp kuu veel beebi saabumiseni minna – hea aeg, et kogu kraam läbi pesta, esiemene (ja tõenäoliselt viimane) triikimine teha ja kõik valmis sättida ning lisaks veel haiglakott pakkida (mille kohta ehk ka eraldi postituse teen, kuna sisu saab komplekteeritud praegust eriolukorda arvestades).

IMG_6697

Meie musliini/marli varu, eri suuruses ja materjalidest

IMG_6698

imepehmed bambusega väiksemad musliinid 4.kids.ee poest

IMG_6702

Mamas&Papas suuremad musliinid, mida saab ka nt hällis “voodilinana” kasutada

IMG_6703

Ülemised kolm Aden+Anais suured ja imepehmed tekid, alumine puuvillane Limas tekk

IMG_6692

kootud tekid bambusega, ostetud babyshop.ee

IMG_6693

niiiiiii pehmed ja mõnusad, ootan juba, et saaks beebi sinna sisse mässida

18 thoughts on “Baby gear ehk neljanda lapse kraam

  1. Suur tänu väga hea ülevaate ja heade ideede eest. Ma asun üle viie aasta taas beebiasjade varuma ja kangesti hea on su postitust lugeda ja nii mitmedki ostud lähevad nüüd märksa kergemalt.
    Paljud kaubamärgid, mille peale ei oleks use tulnudki.
    Suur tänu 🙂
    Mul tekkis üks hüpoteetiline küsimus: millise ühe lapse käru sa valiksid?

    Like

    • Ma valiks ühele lapsele ka selle sama Uppababy Vista – sest seda ei pea kasutama kahega, see on lisavõimalus. Või siis võtaks Dubatti One, suurte ratastega ja musta raaami ja pruunide nahk detailidega (selle käru saab hästi laiast valikust oma maitse järgi nö kokku panna).

      Like

  2. Hei! Mis suuruses Joha riided sa vastsündinule valisid? Mõtlen mütse ja bodisid-pükse? Bodidega saaks vast ise hakkama, aga mütsid on küll müstika 😀 Kas 37 või 41 cm?

    Like

    • Need kõige esimesed on body ja püksid s50, Joha püksid selles suuruses on väga tinyd, sellega tasub arvestada. Esimesed mütsid olen s37 võtnud, minu omadele on see järgmine suurus alguses ikka liiga suur olnud ja mulle meeldib kui asjad siiski parajad kohe ja ilusti peas ka püsivad. Siidi-villa asjad neil suht hea venivusega ka (mu meelest venivad nati rohkem kui aind meriinokad).

      Liked by 1 person

      • Kust sa oma Uppababy Vista ostsid muidu? ( Vabandan kui juba kuskil mainisid). Kas sellega metsarajal kannatab sõita või on ikka rohkem tänavakäru?

        Like

  3. Milliseid riideid sa soovitaks 6.kuu vanusele lapsele? Ta jube higistaja mul. Kas bambus riided on ka suveks okei? Üldse ei oska talle riideid valida. 😀

    Like

    • Bambus on ok ja kui on ikka väga suur higistaja, siis ma prooviks siidiga riideid. Johal on selliseid siidi-villa asju, mis imeõhukesed ja kui laps higistabki, siis see kangas ei lähe naha vastas külmaks. Või siis bourette siid nagu Alkena, mis peaks palavusega üks paremaid variante olema (tasub teada, et selle materjali tekstuur on natuke ebatasane ja nupsuline, et see ei vasta paljude ettekujutusele “siidist”, aga et see ongi selle kanga eripära ja ok olek).

      Like

  4. Tere! Kust need Joha rohelised ja pronksikarva siidi-villariided ostetud on? Vaatasin Eesti e-poode, aga ei leidnud selliseid ilusaid toone kuskilt 🙂

    Like

    • Need võivad kandja jaoks olla erineva tundega ja mugavusega.
      Kuigi kasutuse algus on neil suht samast beebi suurusest, siis Flip Baby mudel on kuni 74/80 suuruseni, samas Limas Flex 92/98 suuruseni.
      Mulle meeldib ka, et Limasel saab kapuutsi täiesti ära võtta ning rihmadd kinnituseks on kaks asendit (vastavalt lapse kasvamisele).

      Like

Leave a comment