Kuusk? Nulg? Päris?

Juba viimased 6 aastat oleme me elanud jõulud üle ilma päris kuuske ega ka nulgu tuppa toomata. Ma olen ausalt öeldes sellega päris rahul ka olnud, pole okkaid, pole koristamist, pole läbi maja kuuserootsu lohistamist. Meil pole alternatiivina olnud ka mingit plastkuuske vaid hoopis papist minimalistlik kuuseke, igati armas ja meie koju sobiv. Paraku-paraku on 6 aastat, kolimine ja 3 last siiski selle papist kuuse kallal teinud oma töö ja ega ta enam päris esimeses nooruses ei ole. Ja see paneb mõtlema, et mis edasi…

Okei, üks variant on, et ma ikkagi putitan selle papist kuuse kuidagi üles, nii et ta oleks siiski esinduslik, aga ta on hästi kerge ja teda on kerge maha tirida – mõeldes siin Jonile, kes kohati meenutab väikest tanki. Eks Joni peaks eemale õpetama hoidma ka päris kuusest, aga ma tahaks loota, et näiteks okkad ise juba hoiaks teda seal natuke kaugemal.

ja siis ma mõtlen, et lapsed praegu juba suht suured, äkki neile oleks see päris kuusk ägedam, rohkem emotsioone pakkuv, on nad seda papist kuuske ju meil ka näinud ja ehtinud, aga igal pool mujal on ju vahvad rohelised puud ehete all.
Ohutuse mõttes on võimalus kuusk ka rõdule panna, nii et see oleks elutoast näha kogu suuruses läbi klaasi, aga siis ei saaks päris nii ehtida nagu muidu ja toas oleks vist ikka vähem jõuluhõngu.

Kui otsustame siis päris puu kasuks, kust neid saab üldse 😀 ? RMK metsa me ei hakka minema, see on küll kindel, seega jäävad muud kohad – aianduspoed? Mingid spets kohad? Tahaks ilmselt natuke suurust ka valida. Ja kuna nulg peaks vähem (kui üldse) okkaid ajama, siis tundub see siia lastebande keskele ka parem valik, kas neid on ka igas “kuusemüügi” kohas?

Jumal, nagu elu esimesed jõulud oleks tulemas. Aga mida suuremaks lapsed saavad, seda rohkem saab seda jõulutunnet ja traditsioone ellu tuua, üks neist võiks siis ju olla nüüd tuleval esimesel advendil jõulupuu hankimine.
Jagage soovitusi, kuhu me peaks pühapäeval oma sammud seadma, Tallinnas jõulupuu järgi?

img_6151

Meie tubli papist kuuseke eelmistel jõuludel

17 thoughts on “Kuusk? Nulg? Päris?

  1. Mina olen viimased 3 aastat ostnud oma kuuse Bauhausist (mitte Bauhofist!). Seal müüakse jahedas ruumis Soomes spetsiaalses kuuseistanduses aretatud ja kasvatatud kuuski. Miks ma sealt ostan: 1) valikus on igas suuruses kuuski (ja ka nulgusid!) ja hind on imeodav (nulgudel natuke kallim) – 180 cm pikkune kuus oli vist 15 eurot?! Kõikides muudes kohtades, sh imelikel kuusemüügiplatsidel on 30 eurot, sh ka Horteses. Nendel platsidel paraku võib olla ka varastatud kraami müügis, seega sealt ma põhimõtteliselt keeldun ostmast.. aga see selleks; 2) need kuused on tõesti ilusad ja tihedad (jooksvalt pügatud, nii, et need tihedaks kasvaks; 3) ei võeta vabast loodusest ilusaid puid maha, vaid spetsiaalsest istandusest – ikka parem ju! 4) poes kohapeal on olemas saag ja alus, millega saab puu alumise otsa seal poes maha lõigata – ots peab olema värskelt lõigatud, muidu hakkab kuusk kohe okkaid ajama, sest see ots on vaigustunud ja ta ei saa vett kätte. 5) kuuski hoitakse mõistlikul temperatuuril – st ei ole liiga külmas ja on siseruumides. Bauhofil, Horteses jne on kuused õues ja kui on külm vms, siis liiga suur temperatuuride vahe (võrreldes toatemperatuuriga) paneb ka kuuse ruttu okkaid aiama. Ja veel, mul on olnud ka nulg, aga nulg ei lõhna üldse ja mu meelest ajab okkaid täpselt samamoodi nagu kuusk, lihtsalt need on natuke pehmemad. Ei tea, kust see jutt tuleb, et nulud okkaid ei aja. Pigem valitakse neid seetõttu, et need paistavad tihedamad, aga ka selles osas saan vastu vaielda, kui osta istandusest pärit kuusk – siis see on oluliselt tiheda. Viin oma kuuserondi alati jaanuarikuuseks tulefestivali kogumispunkti – neist tehakse skluptuur ja põletatakse uhke lõkkega ära.

    Liked by 2 people

  2. Mina välistaks samuti Bauhofi üli negatiivse kogemuse tõttu. Me tellisime sealt 2 a tagasi nulu, mis oli abikaasa unistus ja laps oli siis nii vana, et mäletab nö esimest jõulupuud. Meil aga kahjuks läks nii, et puul olid parasiidid (jah, ka mujalt ostes võivad olla) ja minu mureliku pöördumise peale sain 3 A4 lk vastust, mida ma kõik valesti tegin ja et mida ma neilt veel ootan, et sain 15€ 20 cm poti elupuu, kui 24.dets hommikul murega kohalikku poodi pöördusin. Lisaks oli kirjale lisatud turvakaamera pilt nagu ma oleks poes vargil käinud. Need parasiidid nimelt toasoojas kasvasid eluvõimeliseks ja lendasid ringi ja ronisid igale poole ning kui nende lühike elu läbi sai, nad lõhkesid ja eritasid mingit musta vedelikku, mis oli eemaldamatu. Minule tähendas see nii mõnegi õueriide ära viskamist sh lapse uue Altitude talvekombe ning samuti eritellimusena tellitud käsitöö villavaiba. Lisaks oli laps šokis, et mis emmel- issil juhtus, et jõuluhommikul kuuse välja viskasid. Seega, elus puud ostes tuleb väga hoolega puutüve uurida, sest need kookonid on seal näha.

    Liked by 1 person

    • Mulle on täitsa ok, kui ostaks sellise puu, mis ongi nö jõulupuuks kasvatatud. Ja ma hetkel ei ole liiga palju huvitatud lastega mööda (mulle)võõrast metsa kuuske otsides kondama 🙈 Kui tahaks metsast, siis läheks selleks maale 🙂

      Like

      • No näed siis 😀 Arvestades seda, missugused on lood kliimakriisiga, siis on tõenäone, et tulevikus on meie laste jaoks mõeldamatu elusa puu tuppa toomine. Miks mitte aidata väikeste väärtushinnangute kujunemisele juba praegu kaasa. Pealegi on see zero waste puu väga ilus ja funktsionaalne 🌲 Kuue aastaga on ilmselt temast juba pea et pereliige saanud 😜

        Like

  3. Meil plastmassist kuusk ja me ülimalt rahul. Meil seline korralikum. Näeb välja väga väga päris, nt okkad ka päris teravad ja mis kõige parem: kuusk ei aja okkaid ja hea ka hoiustada, kuna käib lahti mitmeks osaks.

    Like

Leave a comment