GTT vol. 2

Käisin eile jälle glükoosi taluvuse testi (GTT) tegemas, kuna nagu varem kirjutasin, siis suutsin enne eelmisi tavapäraseid analüüse kummikommidega liialdada ja ilmselt sellest oli glükoosinäit üle normi.

Sel korral mõtlesin siis proovida uut glükoosijooki, milleks oli Glucosepro – ilgelt magus vaarika maitsega jook, mida tuli 5 minuti jooksul ära juua 250ml. Ma muidugi hoidsin seda terve öö külmikus, sest külmalt juues on need glükoosijoogid veidi talutavamad, aga ega see jook just suure lustiga alla ei läinud. Võrreldes eelmine kord joodud apelsini maitselise lahusega ei olnud neil eriti suurt vahet, mõlemad on ühtviisi lääged ja tuleb veidi pingutada, et see pudel ära juua (osad tõesti joovadki seda 5 minutit, ma ei tea, kuidas nad suudavad, ma kallasin selle ikka minutiga sisse, sest mõte selle joogi pikemast “nautimisest” oleks juba oksele ajanud).

Sel korral oli mul ühe “kaaskannatajaga” kokku lepitud, et lähme seda testi koos tegema, 2 tundi läheb jutustades ikka kiiremini kui seal niisama passides. Ühtlasi oli näiteks mul eile rohkem nö paha olla kui eelmine kord ja  jutustamine aitas mõtted mujal hoida, et mitte seda kallist kraami välja oksendama minna.
Ma ise kahtlustan, et selline “hõredam” olek on tingitud ka sellest, et rasedus on juba päris kaugel ja igasugune selline ekstreemsus võtabki rohkem läbi, tänase seisuga on ju nädalaid juba 33+2

Kuna mu enda ämmaemand on nüüd puhkusel ja ma ei lootnud ka, et asendaja mulle enne meie kohtumist helistaks, siis tuli mulle pähe, et näen ju oma analüüside vastuseid ITK iPatsiendi lehelt (selle võimaluse avastasin alles hiljuti, aga seal on olemas kõigi mu ITK analüüside tulemused, mida näiteks Digiloo lehele pole sisestatud). Vaadates siis seal neid tulemusi ja referentsväärtuseid – tundub, et oli ka sel korral GTT siiski korras (eks 100% saab seda siis ÄE visiidil kinnitada).
Aga see, et erinevad arstid patsiendi terviseandmeid igaüks oma kohta sisestavad, on küll tegelikult nõme. Kui meil on olemas ja loodud selline asi nagu “digilugu”, siis võikski kõik seda ühte kohta kasutada – nii ei oleks mingit probleemi, kui näiteks Pärnus suvitades juhtun seal sünnitama – kõik andmed oleks ka seal kohe nähtavad (sest isegi kui hoian oma rasedakaarti pidevalt kaasas, siis ei ole seal tegelikult kogu infot kirjas, mis digiloos samas võiks kenasti kättesaadav olla).

Loodan, et nüüd edasi saab rahulikult võiduka lõpuni minna ja ei pea rohkem selliseid katsumusi läbima. Ühtlasi muidugi siis väike meeldetuletus, et enne analüüside andmist ei tasu eelmine päev magusaga liialdada (seda muidugi ei tasu ka niisama teha) ja oma proovide tulemusi saboteerida 😛

GlucosePro_pilt

See “meeldiv” vaarikajook

11 thoughts on “GTT vol. 2

  • Ma eile veel mõtlesin, et äkki see vaarika oma on parem, noh, et see intensiivsem maitse varjutab seda “mõnusat” magusust, aga kui ma peaks kolmanda korra veel seda asja läbi tegema, siis vist võtaks uuesti selle esimese apelsini oma, see vaarikas oli ikka päris ulme vänge.

   Like

   • Õhtul söödud kummikommid ei saa hommikust näitu kuidagi enam mõjutada. Puhas süsivesik, mida need kummikommid on, kaob üldjuhul verest paari tunniga.

    Like

   • Ometigi arvas ka ÄE, et asi võis olla eelneval päeval/õhtul söödud magusas (eriti kui kummikommid said lisaks ka limonaadi). Ja näit polnud kõrge mitte veres vaid uriinis 🙂

    Like

 1. Mind nii üllatavad Eesti ja Saksa erinevused ses suhtes, kuidas nende proovide andmisega ümber käiakse. Ma olen kaks korda elus glükoositaluvuse testi teinud, mõlemal korral (Saksamaal) anti mulle see lahus kohapeal. Esimesel korral oli mingi punane vedelik pudelikeses ja teisel korral segas õde selle löga minu silme all pulbrist ja veest valmis. Nii veider, et te saate Eestis ise maitsesuunda valida. 🙂
  Ja uriiniproovile saadetakse mind igal naistearst/ämmaemanda-külastusel. Seal on tualetis plasttopsid (nagu ühekordsed joogitopsid), kuhu siis patsiendid ise paksu vilikaga oma nime peale kirjutavad ja mille nad siis peale täitmist laboris kandikule asetavad. Vahel on päris veider seal omanimelise kollasesisulise topsiga paar meetrit ringi jalutada, eriti kui samal ajal sisenevad koridori mingi ravimifirma meessoost esindajad. 🙂
  Kui ma õigesti aru olen saanud, siis Eestis peab endale ise topsikesi ostma ja proovi mõnel juhul koguni päev enne arstikülastust ära viima?

  Like

  • Jah, nii on, et selle glükoosijoogi saab igaüks ise nö valida (mis samas mu meelest on tore).
   Uriiniprooviga on ka nii, et viid selle tõesti siis enne ÄE visiiti sinna nö laborisse ära – mis tundub ka mõistlik, kuna tavaliselt peaks see olema hommikul antud ja ma ei kujutaks ette, et kuidas muidu kõik see rasedate vägi seal kuskil ühes kohas pissil käiks 😀
   Ja ei pea päev enne võib ka mitu päeva enne ÄE visiit oma proovi ära viia – juhuks kui see peaks rasedale paremini sobima.
   Aga, mis puutub uriinitopsiga ringi jalutamisse ja meessoost isikutesse, siis milles mure… nad ise on ka raudselt elus paar korda topsi pissinud 😀 😀

   Like

 2. Mina käisin Viljandis GTT tegemas ja seal anti see jook. Ei olegi külm. Suht võeh oli see lõpp küll. Õnneks sain ühes palatis 3 tundi magada, vahepeal äratati ja võeti verd 🙂 Ja uriini viisin visiidi päeval ning tulemused sain siis järgmisel korral teada. Ja kui midagi oleks olnud, oleks ämmakas kohe ju helistanud. Ses mõttes hea, et ainult üks käimine.

  Like

  • Vot toasoojana ma ei kujuta selle joogi joomist ette – see mõte juba tundub õudne 😀
   Mul nende proovidega lihtsalt super lihtne, ITK paistab aknast, viin, siis kui sobib. Ilmselt neil, kes kaugemalt tulevad, on ka oma ÄE-dega omad kokkulepped, meil on nii, et viin alati enne 🙂

   Like

 3. Väike vahemärkus nende arstide kohta, kes andmeid erinevatesse kohtadesse sisestavad – igas haiglas on oma infosüsteem ja otse digilukku keegi andmeid sisestada ei saa, vaid haiglasisestest infosüsteemidest saadetakse need ühtsesse tervise infosüsteemi. Sellega enamasti tegelevad sekretärid või IT-inimesed ja süsteem on jällegi haiglati erinev. Osades saadetakse teatud info automaatselt, osa info kohta peab eraldi märke tegema, et peab saatma. Kahju jah, et ole veel välja mõeldud sellist ühist süsteemi, et olekski automaatselt olemas need andmed seal, kust nii patsient ise kui perearst kui raviv arst vajalikku infot näeks. Minu arusaamise kohaselt sellega tegeletakse parajasti.
  Aga tore, kui GTT kenasti läks ja mõnusat lõpuootust 😉

  Like

  • Ega ju selles osas vahet polegi, et kuidas need andmed Digiloosse jõuavad, patsiendi seisukohast oleks lihtsalt oluline, et kõik asjad võiks jõuda siiski ühte kohta. Nii väikses riigis nagu Eesti, on see tegelikult ju absurd, et me arendame ja hoiame üleval 10 eri infosüsteemi, kui kõik võiks tegelikult ühes kohas joosta (aga see ei ole ainult haiglate infosüsteemidega nii, see on kahjuks levinud praktika ka mitmes teises valdkonnas). Loodame, et siis see tegelemine kunagi ka vilja kannab ja saavad nii pasiendid kui ka arstid vajaliku info vaevata kätte.
   Ja tänud, loodame, et väga kaua ei pea enam ootama ka 🙂

   Like

 4. Kas ämmakad tõesti ei ütle,et selle jubeda läke joogi asemel on müügis üks väga ok jook.mida kasutataksd gtt tegemisel.ise tegin seda testi 2 korda esimese rasedusega. Esimesel korral sain ka,seda glükoosi jubedust.teisel öeldi mine osta apteegist…nime ei mäleta ensm väike pudel oli ja cocakola maitsega jook. Täitsa nagu coka oli.seda küll igas apteegis polnud.otsisin,leidsin ja väga ok.
  Tobe, et sellisest võimalusest ei räägita ja peab seda muud jubedust tarbima.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s